Priče > Biznis

Protest italijanskih poljoprivrednika podeljen u dve frakcije: Jedan deo njih ne odustaje od ZAHTEVA

Jedan deo ratara kaže da će nastaviti blokadu traktorima i da su od vlade dobili samo obećanja

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Milena Gačević

10/02/2024 > 19:35

podeli vest:

Protest italijanskih poljoprivrednika podeljen u dve frakcije: Jedan deo njih ne odustaje od ZAHTEVA
Foto: Tanjug/AP


Italijanski poljoprivrednici koji su organizovali proteste širom zemlje danas su se podelili na provladine i antivladine pristalice, nakon što je premijerka Đorđa Meloni obećala pomoć tokom razgovora sa poljoprivrednim udruženjima u petak.

- Jučerašnji sastanak u ministarstvu je loše prošao, dobili smo samo obećanja. Zato je još više vozila na putu i dovešćemo do 1.000 traktora - rekao je potparol grupe "Riscatto Agricolo" Andrea Papa.

Papa je dodao da je ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida u petak došao na skup nepozvan i da je dočekan zvižducima.

Drugi članovi "Riscatto Agricolo", između kojih je Roberto Rozati, imaju drugačije gledište na jučerašnje sastanke s premijerkom i ministrom poljoprivrede, prenosi Rojters.

- Juče se dogodilo mnogo stvari. Sa moje tačke gledišta, to je bio pozitivan dan. Danas ćemo u garnizonu sagledati situaciju i zajednički odlučiti kako dalje - rekao je Rozati i istakao da je Lolobriđida obećao da će za poljoprivrednike "vrata uvek biti otvorena''.

Italijanski farmeri, kao i njihove kolege širom Evrope, organizovali su proteste kako bi iskazali protivljenje politici jeftinog uvoza, visokih troškova za ratare i niskih cena poljoprivrednih proizvoda, za koje tvrde da ih promovišu država i EU.

I u Španiji poljoprivrednici ne odustaju od protesta, blokada puteva širom zemlje

Peti dan protesta poljoprivrednika u Španiji danas je prošao bez incidenata, sa zatvaranjem puteva u različitim delovima zemlje.

Poljoprivrednici su nastavili protest protiv efekata zelene politike Evropske unije, u odbranu pravednijih trgovinskih sporazuma, tražeći pomoć da se suoče sa krizama kao što je suša, prenosi EFE.
 

Ostavite komentar