Priče > Biznis

Posmatrajte stvari IZ DRUGOG UGLA - sve što nam se dešava SADA, na duži rok je DOBRO

Država ima brojne izazove i troškove u narednim mesecima i teško da će doći do pojeftinjenja goriva

Autor: k1info

07/09/2022 > 10:55

podeli vest:

Posmatrajte stvari IZ DRUGOG UGLA - sve što nam se dešava SADA, na duži rok je DOBRO
Foto: Pixabay.com


Država Srbija se najverovatnije neće odreći dela prihoda od akciza, odnosno dela "kolača" koji ima od prodaje goriva jer ima sijaset drugih obaveza u narednom periodu a koje se vezuju za uvoz energenata - kazao je u razgovoru za K1info zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi Bora Tatić .

- Ne očekujem da će se država odreči zahvatanja iz naftnih derivata jer joj je taj prihod neophodan sada u ovoj situaciji, kazao je Tatić komentarišući cenu goriva, pre svega dizela u Srbiji.

On je podsetio da cena goriva zavisi od ulazne cene sirove nafte:Te su cene sada takve kakve su, rekao je Tatić uz ocenu da država imajući u vidu trenutnu situaciju u Evropi i svetu za sada dobro balansira. 

- Ljudi su se već navikli na to da se krajem sedmice određuje maloprodajna cena benzina i dizela. I generalno uzev nije alarmantno stanje u zemlji po pitanju goriva, kazao je Tatić

Doduše, kako je dodao, privatne pumpe kao mali trgovci nemaju sada prihod od prometa ali se nadaju da će im država u narednom periodu ostaviti prostora da i oni pokriju svoje troškove.

Pojeftinjenje goriva u Srbiji realno tek za dva meseca

Foto: Pixabay.com

 

Inače, iako su cene sirove nafte na svetskim tržištima pale na srpskom tržištu do osetnijeg pojeftinjenja goriva u Srbiji bi moglo da dođe tek za dva meseca, procenjuju srpski naftaši.

Obrazloženje za takvu sporost obrazlažu cenom nabavke sirove nafte u prethodnom periodu koja je još u rezervoarima.

- Tek tada, za oko dva meseca, se može očekivati eventualni pad cene goriva jer su sada u prodaji derivati koji se prerađuju od sirove nafte koja je nabavljena pre nekoliko meseci i to po značajno većim cenama. To su procene koje su realne, odnosno ne može se očekivati da se pad cene na svetskoj berzi automatski prenese na srpske benzinske pumpe. Važno je da se kaže da mi od novembra nećemo moći preko JANAF-a da uvozimo rusku naftu, koja je sada jeftinija od one na berzi, ali bitno je da sa svih drugih tržišta to možemo i dalje da radimo - navodi za “Blic" Nebojša Atanacković, vlasnik privatne naftne kompanije.

Uzelac: Svedoci smo velikih promena na globalnom planu

Kada je reč o gorivu i nafti, nije da ih nema, možda je bilo teže doći do njih zbog otežanog prevoza Dunavom i nekih drugih stvari ali to nije ono što je glavno danas - ocenjuje urednik portala Kamatica Dušan Uzelac.

- Mi smo u jeku transfera energetske globalne slike - kaže Uzelac. 

On dodaje da sada imamo neke naftne kompanije i igrače koji su zauzimali vodeće mesto na globalnoj sceni i to mesto žele da zadrže pošto poto, ali se situacija u svetu definitivno menja, i mi smo svedoci velikih promena. 

Uzelac je mišljenja i da država neće dozvoliti da privreda stane zbog prekomernih cena goriva.

- I dalje mislim da se ništa strašno ne dešava. Neće biti lošije od 90-ih godina.Ono što nam se sada dešava (ovde i na globalnom nivou)  posmatrano na dugi rok je u stvari dobro. Svet će biti bolje mesto posle nove preraspodele - kaže Uzelac u izjavi za K1info.

On je kazao da će se možda ove i u narednim godinama promeniti nivo komfora građanima, ali pitanje je da li baš svuda moramo da idemo autom, da li možemo da odemo peške do pijace i u nabavku.Ističe da se seća kada je gorivo na ovim prostorima bilo i sedam nemačkih maraka pa se preživelo. 

- I sada sam optimista i smatram da stanje nije alarmantno.Preživećemo. Na dugi rok sve je ovo dobro - zaključio je Uzelac.

 

 

 

Ostavite komentar