Priče > Biznis

Struja će biti sve skuplja i nije PITANJE KOLIKO ĆE DA KOŠTA, nego gde je kupiti

Gasa ćemo još i imati zahvaljujući Turskom toku i skladištima u Mađarskoj, problem je velika potrošnja struje u Srbiji

Autor: Tanjug

06/09/2022 > 17:09

podeli vest:

Struja će biti sve skuplja i nije PITANJE KOLIKO ĆE DA KOŠTA, nego gde je kupiti
Foto: Pixabay.com


Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković izjavio je da je prekid isporuka gasa iz Rusije kroz gasovod Severni tok 1 direktan odgovor Ruske Federacije na poteze EU i SAD koje su do sada, kako je rekao, uvele više od 1.300 jednostranih sankcija ruskim pojedinicima i firmama i da će imati posledice kroz dalji rast cena gasa i električne energije u Evropi.

Zdravković je za Tanjug ocenio da snabdevanje Srbije gasom ne bi trebalo da bude ugroženo, ali da je pitanje da li ćemo, zbog produblljivanja energetske krize u Evropi, imati gde da kupujemo nedostajuće količine struje u narednom periodu.

- Mi smo prošle godine kupovali gas po 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a vidimo da sada cena varira između 2.500 i 3.500 dolara i procene da će na zimu to da bude 3.500, možda i 4.000 dolara, što će da implicira porast cena električne energije i ozbiljnu inflaciju - upozorio je Zdravković.

On je ustvrdio da će prekid direktnog snabdevanja Evrope gasom izazvati ozbiljnu krizu, bez obzira na to što se Evropa "teši" gasnim skladištima koja je gotovo napunila.

Zdravković je ukazao i da gasna skladišta ne mogu da zamene redovan dotok gasa.

- Ona su dizajnirana tako da ''peglaju'' pikove vršne potrošnje gasa, nikada ne mogu da zamene dotok Jamalom, Severnim tokom 1 i drugim gasovodima. Zato je i cena gasa ovolika, da ona mogu da zamene redovan dotok gasa gasovidima ne bi cena gasa i električne energije u Evropi bile tolike kolike su sada - objasnio je Zdravković.

Foto: Medija centar

 

Upozorio je da će nedostatak gasa uzrokovati i porast cene električne energije, jer se 20 procenata struje u EU proizvodi u gasnim elektranama.

- Za proizvodnju jednog megavata struje treba dva megavata u gasu, samim tim eklektrična energija će poskupeti - predviđa Zdravković.

Podsetio je da Evropa od 500 milijardi kubika godišnje potrošnje gasa uvozi 400 milijardi, od čega do 175 milijardi dolazi iz Rusije i još 75 do 90 milijardi kubika iz drugih zemalja, ali preko teritorije Rusije.

- Ako Evropa ostane bez tog gasa, cene električne energije će otići u nebo. To je prvi problem, a drugi je pitanje odakle ćemo uopšte moći da uvezemo struju - rekao je Zdravković.

Skrenuo je pažnju na troškove koje srpski budžet već sada ima zbog subvencionisane cene električne energije.

Foto: Shutterstock

 

- Sada našim građanima prodajemo električnu energiju po ceni od 45 evra po megavatu, a kupujemo je po ceni višoj od 500 evra po megavatu. Bilo je dana kada je cena dostizala 1.000 evra. Ono što dodatno usložnjava stvari jeste da prosečno srpsko domaćinstvo troši oko 460 kilovata, a evropsko 305 kilovata - naglasio je Zdravković.

Objasnio je da razlika u potrošnji dolazi otud što je Srbija energetski neefikasna i slabo gasifikovana zemlja, pa se mnogi građani oslanjaju na struju kao energent.

- Jedina dobra vest, što se tiče gasa, je da smo mi na liniji ''Turskog toka'' i imamo mogućnost sigurnog snabdevanja. Druga dobra stvar je da smo rezervisali kapacitete gasnih skladišta u Mađarskoj i što imamo svoje skladište u Banatskom Dvoru, ali je loše što je naš elektroenergetski sistem, koji je bio ''udarna pesnica'' naše privrede, na kolenima - naveo je Zdravković.

Foto: Pixabay.com

 
 

On zbog toga očekuje probleme sa snabdevanjem električnom energijom i smatra da je glavni problem to što EPS-ovi kapaciteti nisu spremni da odgovore zadatku.

- U TENT-u je kapacitet 3,3 gigavata instalisane snage, i u Kostolcu još jedan gigavat, što daje 70 procenata struje u trenucima kada EPS radi onako kako bi trebalo. Svedoci smo na žalost da ove godine EPS nikada u termoelektranama nije proizveo više od tri gigavata. Dodatni problem je nizak vodostaj reka, tako da naše moćne hidroelektrane poput Ðerdapa, Bajine Bašte i reverzibilne elektrane Perućac imaju akumulacije koje su na rekordnom minimumu, a nama fale količine električne energije koji se mere desetinama procenata - upozorio je Zdravković.

On je preporučio da se zato sada ugalj deponuje, a struja, iako je skupa, uvozi, jer će na zimu biti mogo skuplja.

Ostavite komentar