Priče > Biznis

Stabilan kurs obezbeđuje kontrolu inflacije i investicije

Vlada i NBS svojim merama utiču na smanjivanje inflacije koja je posledica krize na globalnom nivou i rata u Ukrajini

Autor: k1info/Tanjug

07/09/2022 > 10:15

podeli vest:

Stabilan kurs obezbeđuje kontrolu inflacije i investicije
Foto: nbs.rs


Direktor Sektora monetarnih i deviznih operacija u Narodnoj banci Srbije (NBS) Nikola Dragašević rekao je da se centralna banka i vlada trude da svojim merama utiču na smanjivanje inflacije koja je uvezena i posledica je krize i rata u Ukrajini.

- Referentna kamatna stopa je za sada podignuta za dva procentna poena i u četvrtak ćemo imati novu sednicu Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o tome. NBS je povećanje referentne kamatne stope uspela u potpunosti da prenese na novčano tržište, odnosno monetarna transmisija je u potpunosti uspela, tako da su reagovale kamatne stope na novčanom tržištu i u relnom sektoru s ciljem smanjivanja inflacije - rekao je Dragašević za RTS.

Vlada ograničava cene osnovnih proizvoda, a NBS vodi odgovornu monetarnu politiku 

Ponovio je da je inflacija uvezena, ali da se država trudi da na svaki način ograniči njeno dugo trajanje i dalji rast, NBS kroz kurs i pooštravanje monetarnih uslova, a vlada kroz ograničavanje cena osnovnih proizvoda i derivata.

Dragašević je ocenio da je relativna stabilnost kursa doprinela da od jeseni 2013. godine pa sve do polovine 2021. godine, kada su počeli kriza i inflacija na svetskom nivou, u Srbiji imamo nisku i stabilnu inflaciju i da držimo cene na niskom nivou.

- To je jedna od stvari kojom su NBS, vlada i predsednik Srbije doprineli da ekonomska situacija i pokazatelji u zemlji budu što bolji, a tako smo spremno dočekali i ovu krizu - istakao je.

Dodao je da je drugi element te stabilnosti rešavanje pitanja problematičnih kredita, jer oni opterećuju kreditnu aktivnost banaka, odnosno podižu kamatnu stopu po osnovu kreditnog rizika.

- Sada je stopa problematičnih kredita svega malo iznad tri odsto, a stabilan kurs je osnov za predvidivo investiciono okruženje i investitori, domaći i strani, mogu da se posvete svom poslu i doprinose daljem razvoju ekonomije - naveo je Dragašević.

Naglasio je da su strane dirketne investicije godinama bile više nego dovoljne da pokriju deficit platnog bilansa i da čak i u ovoj godini krize i neizvesnosti beleže izuzetno viskok rast i i povoljna kretanja.

 

Ostavite komentar