Priče > Biznis

Nemačka će izdvojiti 65 MILIJARDI EVRA za zaštitu od inflacije

Mere zaštite najavljene su dva dana nakon što je Gasprom saopštio da prekida isporuku gasa Severnim tokom 1 na neodređeno zbog kvara

Autor: k1info.rs/tanjug.rs

04/09/2022 > 19:03

podeli vest:

Nemačka će izdvojiti 65 MILIJARDI EVRA za zaštitu od inflacije
Foto: Pixabay.com


Nemačka će potrošiti najmanje 65 milijardi evra na zaštitu potrošača i kompanija od inflacije, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Tanjug.

Mere zaštite najavljene su dva dana nakon što je Gasprom saopštio da prekida isporuku gasa Severnim tokom 1 na neodređeno zbog kvara.

Kako prenosi Rojters, mere koje su dogovorene nakon 22 sata razgovora između tri koalicione stranke, uključivale su povećanje beneficija i subvenciju za javni prevoz, koje će se plaćati iz poreza na elektroprivredna preduzeća i ubrzavanjem implementacije planiranog globalnog korporativnog poreza od 15 odsto u Nemačkoj.

- Rusija više nije pouzdan energetski partner - rekao je Šolc na konferenciji za novinare.

On je dodao da ranije pripreme Nemačke znače da će pregurati grejnu sezonu tokom zime. 

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

 

Zalihe gasa u Nemačkoj su u subotu bile na 85 odsto, skoro mesec dana ranije nego što je planirano, delimično zahvaljujući tome što su potrošači smanjili potrošnju.

Šolc je odbacio navode da bi prekid u redovnom snabdevanju jeftinog ruskog gasa mogao da bude nagoveštaj nove, mračnije ere za njegovu zemlju.

- Nemačka će pregurati ovo kao demokratija, jer smo ekonomski veoma jaki i mi smo zemlja blagostanja - ta dva faktora zajedno su veoma bitna. Sa svakom novom izgrađenom vetrenjačom, postajemo sve više nezavisni - rekao je Šolc.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da bi suma od 65 milijardi evra mogla da bude povećana, ukoliko cena struje bude porasla.

Ostavite komentar