Priče > Biznis

UŠteda od 35 EVRA PO PUNOM REZERVOARU, Mađari masovno KUPUJU GORIVO na hrvatskim pumpama

Cene goriva koje su niže nego u Hrvatskoj važe samo za privatna vozila

Autor: k1info.rs/biznis.telegraf.rs

04/09/2022 > 13:18

podeli vest:

UŠteda od 35 EVRA PO PUNOM REZERVOARU, Mađari masovno KUPUJU GORIVO na hrvatskim pumpama
Foto: Pixabay.com


Mađarska vlada je među prvima ograničila cene goriva, ali vremenom su polako iz šeme "najjeftinijeg goriva u Europi" isključeni mađarski kamioni, a onda i poslovna vozila, prenosi Telegraf.

Mađari prelaze granicu i pune rezervoare svojih vozila na hrvatskim pumpama, jer je gorivo tamo jeftinije, prenosi Poslovni dnevnik pisanje Večernjeg lista.

Na punom rezervoaru uštede i do 35 evra.

Cene goriva koje su niže nego u Hrvatskoj važe samo za privatna vozila. Službena i poslovna vozila svih vrsta, kao i ona koja koriste auto-škole, krajem jula su izuzeta iz vladine regulative. Od tada plaćaju tržišnu cenu, onu bez vladine intervencije.

Preduzetnici, vlasnici auto-škola i drugi koji poseduju takva vozila već neko vreme upozoravaju da njihovi poslovi trpe zbog cene goriva, a oni koji imaju sreću da su relativno blizu granice - redovno odlaze u Hrvatsku da natoče gorivo.

Benzin 95 je u Hrvatskoj, uz vladinu intervenciju, sada ograničen na cenu od 11,19 kn (1,49 evra), a dizel na 12,35 kuna (1,64 evra) po litri. Mađarska Vlada je pre intervenisala i zamrznula cene, pa Mađari plaćaju oko 1,20 evra za litar goriva, samo ako voze privatne automobile.

Cena goriva za službena i poslovna vozila je tržišna i redovno se menja, a u poslednjem momentu je iznosila 1,99 evra za litar benzina, odnosno više od 2 evra za litar dizela. Sada se najavljuje dalje poskupljenje dizela za još 30 forinti (0.074 evra).

Ostavite komentar