Priče > Biznis

RATE KREDITA će RASTI i u narednim MESECIMA, ali ne previše: ŠTEDITE I IZDRŽITE, savetuju ekonomisti

Nekim dužnicima rate su se već udvostučile, a NBS ponavlja preporuku bankarima da produže otplatu onima koji su se našli u problemu

Izvor: K1info/rts.rs

28/04/2023 > 17:26

podeli vest:

RATE KREDITA će RASTI i u narednim MESECIMA, ali ne previše: ŠTEDITE I IZDRŽITE, savetuju ekonomisti
Foto: Shutterstock


U borbi protiv inflacije Evropska centralna banka nastavlja da podiže referentnu kamatu, koja direktno utiče i na rate naših deviznih kredita. Iz minusa šestomesečni euribor je za manje od godinu porastao na 3,5 procenta. Prognoze su da bi mogao ići i na četiri odsto do kraja godine.

Usled toga, nekim dužnicima rate su se već udvostučile, a Narodna banka Srbije ponavlja preporuku bankarima da produže otplatu onima koji su se našli u problemu.

Pre petnaestak meseci za prosečan tek uzeti kredit rata je bila i upola niža nego danas. I onima koji su već godinama u otplati mesečne obaveze su znatno uvećane. Zato je Narodna banka predložila bankama da klijentima, ako treba, produže rok otplate za gotovinske pozajmice za tri godine, a za stambene zajmove za pet godina.

- Određeni reprogrami jesu odobreni. Za sada je to negde oko šest miliona evra...Takođe, NBS je u prethodnom periodu vodila opreznu nadzornu politiku nad bankama tako da nije dozvolila preterano zaduživanje građana - kaže za RTS Darko Stamenković, direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka NBS.

Banke kao rešenje nude kombinovanu kamatu na stambene pozajmice. Na primer, da na svake tri godine birate da li ćete dug otplaćivati po fiksnoj ili varijabilnoj kamatnoj stopi u zavisnosti od tržišnih kretanja. Ali je, kažu ekonomisti, to trenutno skupa zaštita.

Fiksna kamatna stopa na dugi rok nije dobro rešenje

- Ona je sada visoka, banka onda kalkuliše rizik, buduće kretanje euribora i ona je uvek za nekih nula pet posto viša od varijabilne kamatne stope. Mislim da su ove kamatne stope sada na vrhuncu i da će prosečno neka kamatna stopa biti niža od ove ovde. Tako mislim da nije preporuka uzimati (zajam) po trajnoj fiksnoj kamatnoj stopi Znači to može da bude privremeno u sledeće dve do tri godine kada se očekuju relativno visoke ove kamatne stope - navodi Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Smanjen broj novoodobrenih kredita

Usled rasta kamate smanjio se broj novoodobrenih zajmova, ali je porastao iznos duga po stambenim pozajmicama sa 550 milijardi na 640 milijardi dinara.

- Zbog rasta cena nekretnina nama su volumeni značajno veći nego u prethodnom periodu. Praktično mi imamo manji broj zahteva na tržištu, ali su volumeni veći Tako da smo mi u OTP banci došli do 50.000 iznosa kredita što je značajan skok u odnosu na prethodni period. Bez učešća. Na određenim lokacijama koje su van Beograda i Novog Sada gde su cene kvadrata najviše pogotovo za kupovinu nekih manjih kuća, vikendica imamo dosta klijenata koji se opredeljuju za keš kredite i na taj način se opredeljuju za kupovinu kuće -  ističe za RTS Dejan Vučinić, direktor mreže OTP banke.

Šestomesečni euribor premašio je 3,5 odsto što je najveća vrednost od 2008. godine. Koliko će još podizati kamatu u Evropskoj centralnoj banci ne otkrivaju – kažu ostaće visoka sve dok inflacija ne oslabi. Dobra vest je da analitičari procenjuju da bi euribor trebalo da krene silaznom putanjom pre kraja godine.

 

 

 

Ostavite komentar