Priče > Biznis

Lakše do SUBVENCIJE: Uvodi se SISTEM e-Agrar

Budžet za subvencije za poljoprivredne proizvođače za agrar i stočarstvo nikada u istoriji Srbije nije bio veći, rekla je Ana Brnabić

Izvor: K1info/Tanjug

31/01/2023 > 18:45

podeli vest:

Lakše do SUBVENCIJE: Uvodi se SISTEM e-Agrar
Foto: Pexels.com


Vlada Srbije će uvesti sistem e-Agrar kako bi olakšala prijavu za subvenicije, ali i kako bi bolje kontrolisala subvencije koje daje, najavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 

Ona je, takođe, istakla da subvencije za poljoprovredne proizvođače nikada u istoriji nisu bile veće i da će Vlada Srbije učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ali da ne može da im garantuje cene. 

- Uvešćemo sistem e-Agrar kako bi olakšali prijavu za subvenicije ali i kako bi bolje iskontrolisali subvencije koje dajemo, zato što budžet za subvencije za poljoprivredne proizvođače za agrar i stočarstvo zaista nikada u istoriji Srbije nije bio veći. Razumem da treba bolje da targetiramo te subvencije i e-Agrar će nam pomoći u tome - istakla je premijerka tokom posete Požegi. 

Ona je rekla i da se tokom 2022. dva puta susrela sa proizvođačima mleka i da će se ponovo uključiti u razgovore sa njima, ako to bude potrebno.

- Rešavali  smo probleme, moramo da povećamo stočni fond, ali svakako, kao ni u bilo čemu drugome, mi nikome ne možemo da garantujemo cene, kao što nismo mogli ni malinarima - poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da nijedna zemlja na svetu ne može stalno da povećava premiju, i da je zato važno da se dobro targetiraju subvencije, da proizvođačima bude lakše i da im bude smanjen rizik proizvodnje. 

Foto: Shutterstock

 

- Mi smo i dalje zemlja koja je proizvođač mleka. To nije mnogo zemalja na evropskom kontinentu i tu poziciju treba da čuvamo i branimo, ali ne može država da preuzmemo sav rizik proizvodnje na sebe - istakla je premijerka. 

Dodala je da će razgovarati sa ministarkom za poljoprivredu da vide šta još Vlada može da uradi za poljoprovredne proizvođače.

- Svaki put kada je trebalo da pomognemo, mi smo izašli i pomogli, ali ajde da vidimo šta možemo da uradimo sada. Budžet nije rupa bez dna, nije nešto što možete samo da vadite i dajete, a budžet za subvencije zaista nikada nije bio veći nego 2023. i stalno ga povećavamo - poručila je premijerka.      

 

 


 

 

Ostavite komentar