Priče > Biznis

Zvanično UTVRĐENO šta su "POSLOVNI ANĐELI", a šta STARTAPOVI: Znate li šta je to?

NALED navodi da je spoj startapova i poslovnih anđela jedan od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema

Izvor: K1info/Tanjug

29/01/2023 > 14:42

podeli vest:

Zvanično UTVRĐENO šta su "POSLOVNI ANĐELI", a šta STARTAPOVI: Znate li šta je to?
Foto: Freepik.com


Onaj ko uloži najmanje 5.000 evra u jedan ili više startapova stiče pravo da i zvanično ponese naziv "poslovnog anđela", a ako poseduje i stručno znanje o rizicima koji prate takvo investiranje, ispunjava uslov da se upiše u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, koji će formirati Fond za inovacionu delatnost.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

 

NALED navodi da je prema Pravilniku donetom na kraju 2022. godine ideja da se svi ključni akteri domaćeg inovacionog sistema nađu u  jedinstvenoj evidenciji.

U perspektivi "poslovni andjeli" bi imali mogućnost dobijanja različitih vidova olakšica pre svega poreskih za ulaganje u inovativnost. Direktor za konkurentnost i investicije u NALED–u Dušan Vasiljević ističe da je značajno i što je pravilnikom definisano šta su startapovi.

- Verujemo da će ovaj korak veoma pozitivno uticati na pozicioniranje Srbije na sceni industrije znanja, te podstaknuti dalji razvoj inovacionog ekosistema - rekao je on.

- Pravilnikom se kao startap posmatra pravno lice od čijeg osnivanja nije prošlo više od 10 godina i više od pet godina od dana ostvarivanja prvih poslovnih prihoda - rekao je on.

Dodaje da troškovi istraživanja i razvoja startapa moraju da čine najmanje 10 procenata njegovih ukupnih rashoda u svakoj godini postojanja kako bi bio upisan u Registar.

- U slučaju da nema finansijsku istoriju, o upisu će odlučivati posebna komisija Fonda - rekao je Vasiljević.

NALED navodi da je spoj startapova i poslovnih anđela jedan od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema.

U prvoj "Sivoj knjizi inovacija" NALED je naveo 60 preporuka a drugo izdanje sive knjige biće javnosti predstavljeno u aprilu.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar