Priče > Biznis

Bužet za zdravstvo je 490 MILIJARDI DINARA, a uštede od e-recepata mogu da budu i VEĆE OD MILION DINARA MESEČNO

Ušteđeni novac treba da se upotrebi za nabavku opreme, podizanje plata, poboljšanje usluga, uvodjenje inovativnih lekova

Izvor: K1info/Tanjug

28/01/2023 > 13:36

podeli vest:

Bužet za zdravstvo je 490 MILIJARDI DINARA, a uštede od e-recepata mogu da budu i VEĆE OD MILION DINARA MESEČNO
Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs


Ministarstvo finansija organizovalo je sa RFZO skup na kome su se obratili ministar finansija Siniša Mali, ministarka zdravlja Danica Grujičić i direktorka RFZO Sanja Škodrić. Tema je bila digitalizacija u finansiranju, centralizacija nabavki, uvodjenja reda u zdravstveni sistem, a u smislu finansija.

Mali je rekao da posle sedam meseci od uvođenja sistema robno materijalnog knjigovodstva u zdravstvu, mogle bi se postići velike uštede koje iznose oko 18 odsto u odnosu na ukupne troškove. On je precizirao da je reč o oko 13 milijardi dinara odnosno oko 100 miliona evra godišnje.

Na konferenciji bili su prisutni i direktori domova zdravlja u Srbiji.

Danica Grujičić je naglasila da mi moramo imati jedinstven elektronski sistem, e-karton i savršenu zaštitu podataka pacijenata i samo oni lekari koji će učestvovati u lečenju pacijenta će moći da vide sve podatke.

Ministar Mali je novinarima rekao da je u cilju racionalnijeg korišćenja novca koji država izdvaja za zdravstvo u proteklom periodu, osim robno materijalnog knjigovodstva, uveden koncept centralizovanih javnih nabavki, kao i e-recept.

- Ovogodišnji budzet za zdravstvo iznosi 490 milijardi dinara. Država je dakle odvojila najviše novca do sada za zdravstvo i želimo da se taj novac racionalno koristi i da se vodi računa o svakom utrošenom dinaru - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, pre uvođenja centralizovanih javnih nabavki, sve ustanove su nabavljale za sebe i kako je rekao, bilo je raznih nelogičnosti pa je medicinska igla kod jednih koštala jedan, a kod drugih 70 dinara, i "stalno se dugovalo nekim dobavljačima".

Mali je naveo da država tu neodgovornost više nije htela da toleriše pa su uvedene centralizovane javne nabavke, a njihova suština je da država nabavlja za sve, veće su količine i postiže se bolja cena, a dobavljačima se više ne duguje kao ranije.

- Uveli smo i e-recept i sada se zna koji doktor daje koliko recepata za koje bolesti. Danas sam na konferenciji pomenuo neke doktore koji najviše ne poštuju e-recept - rekao je Mali i naveo da uštede od uvodjenja e-recepta mogu da budu i veće od milion evra mesečno.

Dodao je da se uvođenjem sistema robnog materijalnog knjigovodstva, od juna prošle godine znaju tačne zalihe po domovima zdravlja, kada je i koliko nečega neophodno nabaviti a zna se i koliko je lekova trošeno po pacijentu.

- Ispostavilo se da ima dosta nelogičnosti pa domovi zdravlja koji imaju isti broj poseta pacijenata u jednom mesecu imaju potpuno drugačiju vrednost zaliha ili utrošaka - rekao je on.

- Direktori imaju još mesec dana da se razjasne sve nelogičnosti i nejasnoće i da se reše problemi, a posle toga, to sam im i rekao, više neće biti razumevanja - rekao je Mali.

Ukazao je da cilj racionalnog ponašanja i ušteda od strane direktora domova zdravlja nije da se ušteđeni novac vrati u budžet nego da se upotrebi za nabavku opreme, podizanje plata, poboljšanje usluga, uvodjenje inovativnih lekova i u druge svrhe za koje zdravstvo misli da su neophodne.

Mali je naveo da će se slična konferencija za desetak dana održati sa direktorima ustanova u sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti

 

 

Ostavite komentar