Priče > Biznis

Uživamo u TOPLOM JANUARU, a posle ćemo da se pitamo ZAŠTO NEMA DŽEMA

Neuobičajeno visoke temperature za ovo dobra godine brinu proizvođače voća

Izvor: K1info/Tanjug

19/01/2023 > 12:46

podeli vest:

Uživamo u TOPLOM JANUARU, a posle ćemo da se pitamo ZAŠTO NEMA DŽEMA
Foto: Tanjug/Zoran Milić


Temperaturne promene mogle bi izazvati stres na biljkama, smatraju stručnjaci i napominju da će zahlađenje prekinuti eventualni započetI proces cvetanja.

- Mi smo imali dosta topao decembar, sa 16 pa i 18 stepeni, čak desetak 15 dana, što je bilo opasno po voće sve do trenutka nakon Nove godine kada je usledio blago hladniji talas koji je malo usporio početak kretanja sokova u biljkama - kazao je za Tanjug Dušan Ilić, poljoprivredni inženjer.

 

Sad, kako je dodao, imamo ponovo tri četiri dana sa petnaestak stepeni i voćke još uvek nisu u direktnoj opasnosti, ali ako bi se nastavio period od 10-15  stepeni u narednih desetak dana, onda bi moglo da se dogodi da u februaru počnu da cvetaju, što bi bilo jako nezgodno. 

- Po prognozi već od vikenda trebalo bi da bude hladnije, tako da mislim da neće biti problema - kaže Ilić.

Na nekim voćkama se vide pupoljci, ali se stručnjaci nadaju da će zahlađenje zaustaviti proces cvetanja.

- Dunja je počela da otvara pupoljke i da se razmiču ljuspasti listići ispod kojih se nazire pupoljak, ali ja se nadam da će zahlađenje usporiti kretanje sokova i dalji proces vegetacije - kaže Ilić.

Vladimir Mijatović, generalni direktor Verdi grupe, kaže da je u trenutku kada su ušli u ovaj posao, projekcija bila da će problem sa mrazom biti svake treće, četvrte ili pete godine. 

- Međutim, mi imamo iskustvo da smo poslednje tri godine prilično propatili zbog mraza. Imali smo i grad, ali to je incidentna pojava i svako mora na to da računa, ali mraz nismo očekivali tri godine uzastopno i to je problem koji je direktno uzrokovan klimatskim promenama - rekao je on za Tanjug.

Kasni prolećni mraz problem je za mnoge voćare.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar