Priče > Biznis

U Srbiji za 300% POVEĆAN UVOZ rečne ribe: Osloboditi RIBNJAKE vodnog doprinosa

Za svaki kilogram ribe koji ide u izvoz davati pomoć od jednog evra, kao što to rade u Hrvatskoj, predlog je PKS

Izvor: K1info/Tanjug

14/01/2023 > 17:14

podeli vest:

U Srbiji za 300% POVEĆAN UVOZ rečne ribe: Osloboditi RIBNJAKE vodnog doprinosa
Foto: Pexel.com


Uvoz rečne ribe u Srbiji za 11 meseci prošle godine porastao je za 300 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

Ukoliko Srbija želi da poveća proizvodnju ribe neophodno je da ribnjake oslobodi vodnog doprinosa i uvede posebnu finansijsku pomoć ribnjacima za svaki kilogram izvežene ribe, izjavila je za Tanjug viša savetnica u Udrženju Privredne komore Srbije (PKS) za stočarstvo Mirjana Miščević.

- Samo izvoz ribe može povećati proizvodnju, a mi našu ribu ne izvozimo u zemlje EU. Stoga Uprava za veterinu mora omogućiti izvoz ribe u EU - navela je Miščevićeva.

Govoreći o situaciji u drugim zemljama, koje proizvode ribu, Miščević kaže, da su na primer ribnjaci u Češkoj i Hrvatskoj oslobođeni plaćanja vodnog doprinosa, a Hrvatska za svaki kilogram izveženog šarana plaća ribnjacima jedan evro. Ona je navela da su domaći ribnjaci u teškom položaju.

- Pomoć ribarstvu je neophodna. Potrebno je ukinuti sve vodne doprinose, omogućiti izvoz rečne ribe u EU i davati po jedan evro za svaki kilogram izvezene ribe, kao što to rade naši konkurenti - zaključila je Miščevićeva.

 


 

 

 

Ostavite komentar