Priče > Biznis

RAT u Ukrajini i Beogradska BERZA: Srpsko tržište akcija ima MNOGO VEĆIH MUKA I PROBLEMA

Najbolja stvar koja bi mogla da se desi jeste pojava političke volje za razvoj domaćeg tržišta kapitala

Autor: Milena Gačević

06/01/2023 > 09:03

podeli vest:

RAT u Ukrajini i Beogradska BERZA: Srpsko tržište akcija ima MNOGO VEĆIH MUKA I PROBLEMA
Foto: belex.rs


Beogradska berza je u 2022. godini imala najmanji promet za poslednjih 20 godina. On je, bez blok transakcija, iznosio svega 30,2 miliona evra.

Tim povodom razgovarali smo sa Nenadom Gujaničićem glavnim brokerom investicionog društva Momentum Securities i pitali ga da li je i koliko rat u Ukrajini uticao na rezultate na Beogradskoj berzi.

- Nažalost, Beogradska berza je marginalno i prilično učaureno tržište te se teško može govoriti o nekom direktnom uticaju globalnih događaja koji bi inače trebalo da se tiču svake berze. Naša berza ima izuzetno skromnu ponudu kvalitetnih finansijskih instrumenata, prometi su više nego slabi, što govori da se na ovom tržištu susreću ponuda i tražnja izuzetno malog broja ulagača. To praktično znači da naša berza ima mnogo većih problema nego što je rat u Ukrajini, koliko god to paradoksalno zvučalo - rekao je za K1info predstavnik brokerske kuće Momentum Securities.

Foto: Youtube PrintScreen

 

 
- Najveći uticaj rat u Ukrajini je imao na Naftnu industriju Srbije (NIS). Ova kompanija je zahvaljujući visokim cenama sirove nafte u 2022. godini zabeležila rekordne profite što se nije u većoj meri odrazilo na njeno tržišno vrednovanje. Činjenica da kompanija vredi oko 900 miliona evra, a da će samo u godini za nama imati profit od oko 700 miliona evra govori koliko je iščašeno domaće tržište akcija, te da njegove cene teško mogu poneti epitet repernih - kaže Gujaničić za naš portal.

Na pitanje šta bi lično voleo da vidi u Srbiji i regionu da se desi i realizuje narednih 3 do 5 godina kada je reč o hartijama od vrednosti i Beogradskoj berzi Gujaničić kaže:

- Kada govorimo o domaćoj berzi, najbolja stvar koja bi mogla da se desi jeste pojava političke volje za razvoj domaćeg tržišta kapitala. Imali smo dosad gomilu pokušaja, strategija i najava, ali one nikada u svojoj osnovi nisu imale iskrenu nameru da se napravi efikasno tržište kapitala. Ovo je neophodna komponenta daljeg razvoja i dok se to ne desi bićemo svedoci nastavka trenda odumiranja berzanskog tržišta - rekao je Gujaničić.

Foto: belex.rs

 
Kad je kriza prvo počnu da se oporavljaju berze, pa tek onda privreda

- Tržišta akcija prva najavljuju promene u realnoj ekonomiji, te je tako bilo i ovaj put. Globalne berze oštro su pale već u početnoj fazi podizanja kamata, dok će njihov oporavak otpočeti pre nego što globalna ekonomija uđe u mirnije i prosperitetnije vode. To investitori uvek moraju da imaju u vidu i ne mali broj puta se dešavalo da su berze uveliko na putu oporavka, a da se realni sektor nalazi još uvek u depresiji - kaže broker Gujaničić. 

- Osim generalnih kretanja na tržištu, svaki investitor mora da u uzme u obzir i sopstvenu finansijsku poziciju koja je nezaobilazna komponenta u donošenju investicione odluke - savetuje sagovornik K1info.

 

 


 

 

 

Ostavite komentar