Priče > Biznis

Dr Propast NEMA lepe vesti: Teško da će iko imati EKONOMSKI RAST u 2023. godini, pred nama je velika DUŽNIČKA KRIZA

Naredne godine su godine nestabilnosti, ne zadužujte se jer ništa optimistično nemam da kažem, poručuje ekonomista Nurijel Rubini

Izvor: K1info/Tanjug

11/01/2023 > 17:48

podeli vest:

Dr Propast NEMA lepe vesti: Teško da će iko imati EKONOMSKI RAST u 2023. godini, pred nama je velika DUŽNIČKA KRIZA
Foto: Pixabay.com


Američki ekonomista Nurijel Rubini, koji je zbog svojih mračnih prognoza poznat pod nadimkom "Doktor Propast”, upozorio je da će se svetska zajednica suočiti sa "majkom svih dužničkih kriza" u roku od jedne decenije. 

- Idemo ka prekretnici koja će promeniti živote zajmodavaca i zajmoprimača, bilo javnih ili privatnih, diskretnih ili rasipnih. U roku od jedne decenije mogli bismo da se suočimo sa majkom svih dužničkih kriza - rekao je Rubini za španski list El Mundo. 

On je dodao da je pesimista u pogledu konsenzusa da će mnoge zemlje doživeti ekonomski rast 2023. godine.

- Jedan od faktora je inflacija. Lako je smanjiti sa 10% na 5%, ali je mnogo teže spustiti sa 5% na 2%. Osim toga, dug u sistemu pojačava ekonomski pad i povećava rizik od neplaćanja obaveza i finansijskog stresa - objašnjava Rubini.

Pored najveće dužničke krize, koju Rubini naziva megapretnjom, on ističe i značaj budućeg demografskog kolapsa, moguću klimatsku katastrofu, uticaj veštačke inteligencije i izazov normalizacije globalnih pandemija. 

 

 

Čeka nas vreme haosa i hronične nestabilnosti 

Prema njegovim rečima, sadašnja generacija će doživeti kraj ere rasta, a sutra će biti vreme haosa i hronične nestabilnosti. 

Što se tiče Španije, rekao je, kao i većina evropskih zemalja, ona je opterećena velikim javnim i privatnim dugovima.

- Vlade su zadužene i, kao i u mnogim zemljama, postoji povećanje duga kompanija i bankarstva u senci (neregulisane organizacije koje daju kredite a da nisu deo tradicionalnog bankarskog sektora) - rekao je Rubini.

Stanovništvo sve starije, reforma penzionog sistema neophodna

Pored toga, on je skrenuo pažnju na činjenicu da u Španiji postoji akutni problem starenja stanovništva. 

Zbog toga će uskoro biti potrebna temeljna reforma penzionog sistema. 

U septembru 2022. godine javni dug kraljevstva oborio je novi istorijski rekord, premašivši 1,5 biliona evra, što iznosi 116 odsto BDP-a, piše El Mundo.

 

 


 

 

Ostavite komentar