Lifestyle > Zdravlje

RECEPT ZA SREĆU poznat odavno: NE KAŽEMO da je lako, ali to MOŽE skoro SVAKO

Zahvaljujući fizičkoj aktivnosti oslobađa se endorfin, a stručnjaci objašnjavaju koliko je potrebno da bi se pokrenulo njegovo lučenje

Izvor: K1info/novosti.rs

05/11/2022 > 21:27

podeli vest:

RECEPT ZA SREĆU poznat odavno: NE KAŽEMO da je lako, ali to MOŽE skoro SVAKO
Foto: Unsplash.com


Vitka linija, dobra kondicija, vežbanje ima široku listu prednosti, a jedna od njih je i da može da poveća hormone u vašem telu koji vam pomažu da se borite protiv stresa i da se osećate bolje. Kada je reč o tim hormonima, endorfin je najviše povezan sa vežbanjem. Za njega se još kaže da je hormon sreće.

Dakle, recept za sreću je prost i poznat odavno - vežbajte! Dobro, nije lako, ali nije ni neizvodljivo, naprotiv - ako ne postoji neko zdravstveno ograničenje, onda stvarno skoro svako drži recept svoje sreće u svom džepu.

- Endorfini se vezuju za opioidne receptore u mozgu i utiču na smanjenje telesne percepcije bola kao i na osećaj euforije - objašnjava Elizabet Gardner doktor sportske medicije.

Iako je trčanje najviše proučavano u vezi sa lučenjem endorfina, postoje i druge vežbe koje možete da uradite da biste dobili taj osećaj sreće. Neki ljudi osećaju nalet 10 minuta nakon vežbanja, dok drugi ne osećaju da se dobro raspoloženje pojavljuje sat vremena posle vežbanja.

- Dok osećate da endorfini variraju, postoje i drugi neurotransmiteri za dobro osećanje koji se takođe oslobađaju tokom vežbanja. Stvari poput serotonina i norepinefrina takođe se oslobađaju tokom vežbanja i misli se da se oni zapravo oslobađaju ranije od endorfina. Ipak, da biste došli do pravog oslobađanja endorfina, morate malo duže da vežbate - rekla je Gardner.

Foto: Freepik.com

 

- Duže kardiovaskularne vežbe imaju izraženiji porast endorfina. Endorfini se oslobađaju na početku vežbanja, a kada ćete iskusiti visok nivo endorfina razlikuje se od osobe do osobe, ali se naučnici uglavnom slažu da se to javlja posle 60 minuta kontinuiranog vežbanja - dodala je ona.

Umerena vežba i dalje može dovesti do oslobađanja endorfina. Kraće vežbe umerenog intenziteta, 15 do 20 minuta nekoliko puta nedeljno, mogu dovesti do stabilnog povećanja endorfina.

 

Ostavite komentar