Lifestyle > Zdravlje

Neće da im PORASTE REP, ali deci ipak ne treba DAVATI KAFU – evo i zašto

Možda vam na prvi pogled izgleda bezopasno, ali kofeinski napici su veoma štetni za decu

Autor: K1 info/ rts.rs

30/10/2022 > 10:42

podeli vest:

Neće da im PORASTE REP, ali deci ipak ne treba DAVATI KAFU – evo i zašto
Foto: Shutterstock


Postoji veliki broj studija koje daju podatke o tome kako šolja kafe može da smanji rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog udara, demencije i nekih vrsta raka… Ipak, ne možemo a da se ne zapitamo –  da li kafa može da bude štetna? Naročito kada ako je (kao i neke druge kofeinske napitke) dajemo svojoj deci.

I pored višegodišnjih upozorenja pedijatara i drugih zdravstvenih radnika da kafa i druga pića sa kofeinom (kao što su gazirana i energetska) mogu da budu štetna za mlad organizam, roditelji dozvoljavaju čak i maloj deci da ih piju.

Studija rađena među roditeljima u Bostonu otkrila je da je 14% ispitanih majki dozvolilo svojim dvogodišnjacima da piju, u proseku, između četvrtine i pola šoljice kafe dnevno. Studija je takođe pokazala da je 2,5% mama davalo kafu čak i svojim jednogodišnjacima.

Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje deci mlađoj od 12 godina kafu, čaj, sokove, sportske napitke ili druge proizvode sa kofeinom, dok bi adolescenti između 12 i 18 godina trebalo da ograniče unos na manje od 100 miligrama dnevno (veličine starinske šoljice kafe).

Velike popularne "mega", "big" i "grande" kafe u predimenzioniranim šoljama sadrže i do 360 miligrama kofeina.

Uobičajena boca energetskog pića može da sadrži skoro 250 miligrama kofeina u zavisnosti od brenda. Šolja čaja može da ima do 47 miligrama, a dijetalna gazirana pića - 46. Čokolada takođe ima nešto kofeina, a količina raste što je čokolada tamnija.

Postoje čak i žvakaće gume sa kofeinom, gumene bombone, energetske pločice, sladoledi...

Deci je naravno potrebno manje kofeina da naruši njihovo funkcionisanje. Beznačajna količina za odraslu osobu može biti ogromna za malo dete.

Previše kofeina može da izazove ubrzano lupanje srca i povećanje krvnog pritiska, doprinese refluksu kiseline u želucu i izazove anksioznost i poremećaj sna kod dece. U veoma visokim dozama, kofein može zaista da bude opasan.

Foto: Shutterstock

 

- Deca se pojavljuju u hitnoj pomoći sa nepravilnim otkucajima srca ili onim što mi zovemo tahikardijom ili ubrzanim otkucajima srca i to zato što neki ljudi misle da je sasvim u redu mališanima dati napitak sa kofeinom - rekao je pedijatar dr Mark Korkins, član Američke akademije za pedijatriju i dodao:
- Sve uglavnom počinje kada mala deca traže pića sa kofeinom kao što je kafa jer vide roditelje i stariju braću i sestre da je piju.

I pošto roditelji to doživljavaju kao nešto bezopasno - dopuštaće svojoj deci da popiju gutljaj ili dva, misleći da male količine ne mogu biti škodljive.

- Važno je i to što je kafa male nutritivne vrednosti, a tu su i dodaci, kao što su puno šećera, razne pene, karamel prelivi, mrvice za posipanje preko napitka... U suštini su kofeinski deserti - objašnjava Korkins i naglašava da je suština da deca treba da izbegavaju sve kofeinske napitke.

Dodaci kafi donose i višak nezdravih kalorija i masti, dok je posebno pitanje uvođenje veštačkih zaslađivača.

- Kofein je stimulans koji povećava budnost. Ako vaše dete oseća da mu je potreban kofein da bi preguralo dan, bilo bi bolje da radite sa pedijatrom da identifikuje osnovni uzrok onoga što stvara umor - savetuje dr Korkins na kraju.

 

 

 

Ostavite komentar