Lifestyle > Zdravlje

Ako zamenite KAFU ovim navikama, učinićete NAJVEĆU USLUGU SVOM ZDRAVLJU

Evo četiri saveta kako da prestanete da unosite kofein u svoj organizam

Izvor: K1info/novosti.rs

04/11/2022 > 13:37

podeli vest:

Ako zamenite KAFU ovim navikama, učinićete NAJVEĆU USLUGU SVOM ZDRAVLJU
Foto: Unsplash.com


Iako većina ne može da zamisli jutro bez šoljice toplog napitka, ima i onih koji su svesni koliko kafa može biti štetna po zdravlje. Pored toga što daje energiju, prekomerno konzumiranje i unošenje kofeina dovodi do hipertenzije, aritmije, srčanih problema, pa čak i ošetećenja arterija.

Sama pomisao da izbacite kafu iz upotrebe zvuči nezamislivo, ali zapravo nije nemoguće. Evo 4 saveta koji će vam pomoći da kofein zamenite zdravim navikama.

Jutarnji trening

Savet svima onima koji vole duže da spavaju: ustanite sat ranije i radite jutarnje vežbe. Od detinjstva, mnogi od nas su govorili o prednostima zagrevanja ujutru, ali u stvarnosti samo nekolicina to radi. Nije potrebno završiti ceo školski program fizičkog vaspitanja: skačite, pravite kružne pokrete rukama i vrtite vrat. Izaberite sportsku "seansu" koja je za vas lično prijatna i prijatna, kako biste se radovali jutru.

Joga, pilates, istezanje su savršeni za zagrevanje. Oni koji vole aktivnije sportove uživaće u jutarnjem trčanju ili vežbanju u teretani. Idealan scenario za dobro jutro: buđenje, čaša vode i osnažujuća 15-minutna sportska sesija.

Foto: Unsplash.com

 
Zeleni čaj

Bezopasni zeleni čaj je zapravo moćan izvor kofeina, jer jedna šoljica ovog napitka sadrži oko 70 miligrama. Podsetimo, porcija espresa sadrži od 40 do 70 miligrama, u zavisnosti od mlevenja i vrste kafe. Vau, ispostavilo se da je i zeleni čaj veoma "kofeiniziran", kakva je onda svrha zameniti jedan drugim? Činjenica je da je efekat ovih pića drugačiji.

Posle kafe osećamo trenutni nalet energije koji traje oko tri sata i zamenjuje ga kratkotrajni slom. Zeleni čaj neće dati takav munjevit naboj, jer je njegov efekat na telo mekši. Međutim, prednost je u tome što nećete osetiti fluktuacije energije od super snage do umora.

Foto: Unsplash.com

 
Zdrava ishrana

Nije tajna da ishrana osobe u velikoj meri određuje njegovo zdravlje i kvalitet života. Nažalost, često zaboravljamo na ovo: jedemo suviše retko ili previše, grizemo, volimo brzu hranu, volimo masnu i slanu hranu, pijemo kafu ili čaj sa slatkišima nekoliko puta dnevno.

Naučnici su odavno dokazali da prekomerna konzumacija šećera, na primer, dovodi do trajnog osećaja umora, a prekomerna so zadržava vodu u telu. Analizirate svoju ishranu i da joj dodate više zdravih namirnica.

Ritmička muzika

Ujutru u javnom prevozu često vidimo mlade ljude u slušalicama, iz kojih se čupaju moćni taktovi. Organizujte sebi jutarnju diskoteku. Uključite svoje omiljene numere i dođite do maksimuma! Takvi plesovi mogu dobro zameniti jutarnje vežbe ili šoljicu kafe.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar