Lifestyle > Zdravlje

SAMOPREGLED dojki može da vam SPASE ŽIVOT: Ovi jednostavni POSTUPCI pomoći će svakoj ženi da SPAVA MIRNO

Rak dojke vodeći je uzrok umiranja od malignih bolesti kod žena, rana dijagnoza spašava život izlečivost je u preko 90% slučajeva

Autor: K1info/mixser.hr

15/10/2022 > 11:54

podeli vest:

SAMOPREGLED dojki može da vam SPASE ŽIVOT: Ovi jednostavni POSTUPCI pomoći će svakoj ženi da SPAVA MIRNO
Foto: Pexels.com


Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Kako bismo podržali borbu protiv ove opake bolesti, trudimo se da širimo svest o važnosti samopregleda. Istražili smo sve što treba da znate o ovom malignom oboljenju, koji su koraci za samoproveru dojki, kada je dobro podvrgnuti se genetskom testiranju, kome da se obratite za dobijanje podrške i td. Ovi koraci vam mogu pomoći da spavate mirno ili otkrijete ovu bolest na vreme.

Foto: Pexels.com

 
Sticanje navike je ključno

Mnoge žene brinu o tome kako i kada je potrebno da pregledaju svoje grudi, ali najvažnije je biti svestan, otvoren i vršiti samopregled jednom mesečno. Proveravanje pod tušem može biti jednostavan način da to učinite. Kada ste u tušu, stavite jednu ruku iza glave i jagodicama prstiju druge ruke opipajte tkivo dojke od ključne kosti do linije grudnjaka i popreko sve do pazuha.

Počnite s mekim, kružnim pokretima kako biste proverili površinu, a zatim snažnim pritiskom proverite dublje u tkivu. Ponovite na drugoj strani. Isto to možete ponoviti ili uraditi prilikom ležanja. Započnite ležanjem na krevet i stavite jastuk ispod desnog ramena. Postavite desnu ruku iza glave i kružnim dodirima nežno jagodicama prstiju dodirujte predeo duž celog tkiva dojke. Stisnite bradavicu da proverite ima li nepravilnosti i ponovite s druge strane.

Izbegavajte preglede tokom ciklusa

Ne postoji ispravan ili pogrešan način da proverite svoje grudi, ali izbegavajte da ih proveravate dok imate menstruaciju. Važno je razumeti da se vaše grudi menjaju tokom ciklusa – to je potpuno normalno. Možete osetiti osetljivost ili bol u vreme menstruacije, dok određeni hormoni čine vaše grudi osetljivijima, debljima i kvrgavijima u odnosu na druga razdoblja.

Na početku vaše predovulacijske faze, jajnici proizvode estrogen, ali su nivoi progesterona, koji je odgovoran za promene u dojkama, niski. Zbog toga je nedjelju ili dva pre ovulacije najbolje vreme za pregled dojki. Naposletku, upoznajte svoje grudi i što je za vas normalno, tako da možete uočiti sve što nije uobičajeno.

Foto: Pexels.com

 
Zdravo tkivo dojke može biti kvrgavo

Potpuno je normalno da su vam grudi žlezdaste i kvrgave. Kvržica, s druge strane, ima drugačiju teksturu više je nalik kamenu, grožđu ili grašku unutar tkiva dojke. Takođe je važno razumeti da su mnoge kvržice ciste u dojkama, a ne rak, iako to ne možete potvrditi samo dodirom. Svaku novu kvržicu na dojci mora pregledati zdravstveni radnik.

Simptomi su razni

Tokom godina se popravila svest o raku dojke i ključno je ponoviti da je najvažniji simptom na koje žene treba da paze pronalazak kvržice u dojci. Ako postoji nova kvržica, neophodan je pregled. Međutim, postoje manje poznati simptomi koji takođe mogu ukazivati ​​na rak dojke. To uključuje oticanje cele ili dela dojke (uključujući pazuhe); promene na koži, poput udubljenja ili nabiranja; bol u dojkama ili bradavicama; uvlačenje bradavice (utonule u vašu dojku); koža bradavica ili dojke koja je crvena, peruta se ili svrbi; i iscedak iz bradavice.

Foto: Pexels.com

 
Važno je pregledati i pazuhe

Prilikom provere setite se svoje ključne kosti i pazuha, jer tkivo dojke nije samo u vašim dojkama. Dopire sve do ključne kosti i ispod pazuha. Uz proveru kvržica, trebali biste takođe uvek proveriti bolove u pazuhu, kao i kvržice na tim područjima.

MRI bi mogao biti bolji od mamografije

Većina raka dojke događa se posle 50. godine života (zapravo preko 80% slučajeva). Osim toga, mlađe žene obično imaju guste grudi, što može otežati rendgenski simak mamografije, teže je uočiti bilo kakve abnormalnosti. To znači da je ispod 50 godina mamografsku sliku teže analizirati.

Ako u vašoj porodice postoji istorija raka dojke, postoje genetski testovi koji vam mogu pomoći da saznate kakav je rizik od razvoja bolesti kod vas, ali svakako redovno odlazite na MRI skeniranja kako bi se potvrdilo imate li povećani rizik.

Nikada nije kasno za genetski test

Ako mislite da imate povećan rizik od raka dojke, možete razgovarati sa svojim lekarom opšte prakse i on vam može savetovati koje dalje korake da preuzmete. Započnite prikupljanjem što više informacija – uključujući vrstu raka u vašoj porodice i starosnu dob u kojoj je osoba preminula.

Foto: Pexels.com

 
Rana dijagnoza spasava život

Kad se otkrije rano, stope preživljavanja raka dojke su visoke – gotovo 100% kada se otkrije u prvom stadiju – stoga je od vitalnog značaja biti akutno svestan svih promena. Kada proveravate svoje dojke, nemojte to shvatiti kao ‘lov’ na pronalazak raka dojke. Umesto toga, gledajte na to kao na deo upoznavanja šta je za vas normalno i kako biti siguran u korake koje trebate preduzeti, ako promena dojke ne nestane. Upamtite da te promene ne moraju biti kvržice. mogu takođe uključivati ​​vene koje izgledaju drugačije i delove kože na vašim grudima koji izgledaju poput pomorandžine kore.

Što više informacija možete dati svom lekaru opšte prakse, to bolje

Prirodno je da osećate teskobu ili se i pomalo stidite prilikom razgovara s lekarom opšte prakse o svojim grudima, ali ako primetite kvržicu ili bilo što zabrinjavajuće, idite kod lekara odmah bez ustručavanja. Vaš lekar opšte prakse će najverovatnije hteti pregledati vaše dojke tako što će pregledati tkivo dojke i proveriti područja ispod pazuha do vaše ključne kosti. Imajte na umu da možete odabrati pol lekara opšte i imate mogućnost povesti člana porodice ili prijatelja sa sobom. Unapred zapišite sva pitanja koja možda imate, zapišite datum kada ste prvi put primetili simptom i zabeležite poslednji put kada ste imali menstruaciju. Kada vas lekar opšte prakse pregleda, može vas uputiti na dalje preglede. To ne znači da vaš lekar opšte prakse misli da imate rak i obično će to biti samo radi sigurnosti i provere.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar