Lifestyle > Zdravlje

Ovih 5 stvari su KRIVCI za naše LOŠE SNOVE

Promenite navike i počnite da sanjate lepe snove, a ne noćne more

Autor: K1 info/ wall.hr

13/10/2022 > 07:14

podeli vest:

Ovih 5 stvari su KRIVCI za naše LOŠE SNOVE
Foto: Pixabay.com


Posle dugog i napornog dana, konačno je vreme za odmor i krevet. Trudite se da zaspite, ali pre nego što shvatite što se događa nađete se u noćnoj mori zbog koje se vrtite po krevetu i budite u znoju.

Ovih pet stvari mogu da budu uzrok vaših loših i čudnih snova.

Melatonin

Iako je popularan kao "uspavljivač", ovaj dodatak ishrani  povećava broj REM krugova koje imamo po noći - zbog čega su vaši snovi životopisniji, duži i čudniji.

Jedenje pre spavanja

Ako jedete pre spavanja temperatura vašeg tela se povećava zbog čega se metabolizam ubrzava, a time i aktivnost vašeg mozga tokom REM faze spavanja. Posle 22:00 časa - NEMA više obroka.

Foto: Pixabay.com

 
Kofein

Neka istraživanja su pokazala da kofein može da bude uzrok košmara. Ukoliko ne možete da smanjite unos kofeina, pobrinite se da poslednju šoljicu kafe popijete šest sati pre spavanja.

Spavanje uz TV

Ne radi se samo o tome što će sadržaj koji gledate podsvesno da uđe u vaše misli i biti uzročnik vaših čudnih snova, već i sam zvuk televizoza kao i dijalozi koje ste slušali dok ste se trudili da zaspite. Ugasite TV (i kompjuter, mobilni,...) bar sat vremena pre odlaska u krevet.

Stres

Kada vam je mozak preokupiran problemima i zadacima, ostaje aktivan i kada ne treba - dok spavate. Upravo je to razlog loših snova i noćnih mora koje vam se javljaju. Duboko udahnite pre spavanja i odlučno ostavite sve brige za naredno. Neka vam mantra bude poznata rečenica Skarlet O'Hare ("Prohujalo s vihorom"): "O tome ću misliti sutra".

 

 

 

Ostavite komentar