Lifestyle > Zdravlje

Da li znate ŠTA se DOGAĐA sa našim TELOM kada je napolju VELIKA VRUĆINA

Na Zemlji je nedavno zabeležen najtopliji dan u istoriji, a stručnjaci upozoravaju da bi taj rekord mogao biti oboren još nekoliko puta

Autor: K1 info/ CityMagazine

11/07/2023 > 18:25

podeli vest:

Da li znate ŠTA se DOGAĐA sa našim TELOM kada je napolju VELIKA VRUĆINA
Foto: Shutterstock


Najnoviji izveštaji otkrivaju da je prošli mesec bio najtopliji jun u modernoj istoriji, a poslednjih devet godina svaki put je jun rušio rekord iz prethodne godine.

Šta se događa u našem telu kada su velike vrućine?

- Ljudsko telo “naviklo” je na određeni raspon temperatura, najčešće između 36 i 37 stepeni Celzijusa. Kada mozak oseti promenu – bilo ona viša ili niža od normalnog raspona – on pokuša pomoći telu da se rashladi ili zagreje - kaže dr Džudit Linden, zamenica izvršnog direktora odeljenja za hitnu medicinu medicinskog centra u Bostonu.

- Ima nekoliko načina na koje mozak pokušavada ohladi telo. Jedan od njih, prvi koji nam pada na pamet, je znojenje - kaže Linden i dodaje:

- Pore se otvaraju, telo se znoji, a taj znoj isparava, što hladi telo.

Drugi način na koji se telo hladi je širenjem krvnih sudova i ubrzavanjem pulsa, čime toplina i krv dolaze na površinu tela i pomažu u oslobađanju viška topline.

Kada smo izloženi visokim temperaturama, telu postaje sve teže da se efikasno ohladi, a ako je okruženje vruće i vlažno, znoj ne isparava lako – što dodatno podiže temperaturu tela, prenosi Mayo Clinic.

- Ako je vlaga u vazduhu na visokom nivou, zapravo nije potrebna naročito visoka temperatura vazduha kako bi se stvorio osećaj ekstremne vrućine - kaže Linden.

Visoka telesna temperatura može izazvati oštećenje mozga i drugih vitalnih organa, upozorava američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ali i druge bolesti izazvane vrućinom.

Ostavite komentar