Lifestyle > Zdravlje

Nova studija pokazala: SMEŠAN HOD iz Monti Pajtona KORISTAN ZA ZDRAVLJE

Šef Ministarstva smešnog hoda još pre 50 godina otkrio moćan kardiovaskularni trening

Autor: K1 info/ cdm.me

17/01/2023 > 17:26

podeli vest:

Nova studija pokazala: SMEŠAN HOD iz Monti Pajtona KORISTAN ZA ZDRAVLJE
Foto: Youtube PrintScreen/Australian Community Media


Nova studija objavljena u prazničnom izdanju časopisa BMJ ispitala je delotvornost smešnog hoda koji je popularizovao gospodin Tibeg, šef Ministarstva smešnog hoda.

Tim predvođen istraživačima sa Univerziteta Arizona Stejt odlučili su da saznaju koliko se takav hod razlikuje od normalnog hoda i da li može običnu šetnju da pretvori u intenzivniji trening.

Ispostavilo se da je smešan hod dva i po puta zahtevniji od normalnog i da bi se mogao klasifikovati kao energična vežba.

- Nema sumnje da bi se zdravlje i aerobna kondicija pojedinca mogli poboljšati kada bi smešno hodao 11 minuta dnevno - rekao je profesor Glen Geser za “Washington Post”.

Za potrebe ove studije, 13 odraslih osoba od 22 do 71 godine kopiralo je smiješan hod Pajtonovca. Prvo su hodali normalnim tempom, a onda kao gospodin Tibeg.

- Hodanje generalno ne sagoreva mnogo kalorija, ali potrošnja energije se povećava kroz biomehaničke promene kao one koje se događaju kod smešnog hoda - pojasnio je profesor Dejvid Reišlen sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji.

Zaključak studije je da je Monti Pajton pre 50 godina “nenamerno otkrio moćan način poboljšanja kardiovaskularne sposobnosti kod odraslih”.

 

Ostavite komentar