Lifestyle > Mozaik

Da raščistimo: SLANINA je dobra za zdravlje, i ne, NE GOJI

Jedite slaninu – bogata je vitaminima, proteinima, belančevinama, lako se sprema i ukusna je

Autor: K1 info/ agromedia. rs

13/01/2023 > 21:31

podeli vest:

Da raščistimo: SLANINA je dobra za zdravlje, i ne, NE GOJI
Foto: Pixabay.com


Slanina ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti. Kako istraživanja pokazuju, nisu masti te koje izazivaju gojaznost, već ugljeni hidrati. Ishrana sa niskim procentom ugljenih hidrata preporučuje se za održavanje telesne težine.

Često se ističe pogrešna činjenica, a to je da ugljeni hidrati imaju najveću energetsku vrednost. Istina je da telo energijom opskrbljuju masti.

Bogata je vitaminima

Slanina je puna B vitamina, koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sistem i zdravlje. Ona sadrži 65% preporučenog dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47% niacina (vitamina B3), 38% vitamina B12 i 36% cinka.

Obiluje proteinima

Protein je ključni element u zdravoj ishrani, a na sreću, slanina je bogata proteinima! Protein je ključni sastojak za održavanje visokog nivoa energije u organizmu, ali i za jačanje kose, noktiju i kože.

Pomaže pri pamćenju

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za pamćenje. Studija sa Univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti sastojak može doprineti boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Foto: Pixabay.com

 
Bogata je belančevinama

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti siti nego da se najedete ugljenih hidrata, a i puna je belančevina koje su ključni sastojak zdrave ishrane.

Pomaže kod mamurluka.

Britanski istraživači povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje služe u nadoknadi neurotransmitera čiji broj rapidno opada tokom intenzivnog ispijanja alkohola.

Jednostavna je za pripremu

Idealna je za one koji ne vole često da spremaju hranu, a još manje da satima pripremaju obrok. Ako volite da jedete prženu slaninu, možete je ispeći čak i u mikrotalasnoj pećnici, ali nećete pogrešiti ako samo narežete dimljenu slaninu bez prženja.

Ne mora slanina biti samo od svinjskog mesa

Kada spomenemo slaninu, prvo pomislimo na svinjsku. Međutim, šta je s ljudima koji ne jedu svinjetinu? To nije nikakav problem. Nabavite ćureću slaninu. Taj delikates se, naime, može dobiti od bilo koje vrste životinja. Verovali ili ne, postoji čak i pačija slanina.

Kombinacija slanog i slatkog

Iako slanina sadrži slano i slatko, odnosno dva ukusa koja su potpuno različita, u ovom slučaju oni se savršeno stapaju i čine tu namirnicu neodoljivom.

 

Ostavite komentar