Lifestyle > Zdravlje

Evo ZAŠTO vam je u 2023. potrebna JEDNA jedina PROMENA U ISHRANI

Ako ste pristalica donošenja novogodišnjih odluka, onda bi trebalo da obećate sebi da ćete jesti više "zeleniša" u narednih 12 meseci

Izvor: K1info/nova.rs

01/01/2023 > 21:33

podeli vest:

Evo ZAŠTO vam je u 2023. potrebna JEDNA jedina PROMENA U ISHRANI
Foto: Freepik.com


Voće, povrće i druga biljna hrana je ne samo ukusna, već može i da vam spase život.

Donosimo vam pet razloga zašto.

Srčane bolesti

Nekoliko studija otkrilo je da biljna hrana može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od kardiovaskularne smrti.

Prava ishrana zasnovana na biljkama je bogata vlaknima, minimizira zasićene masti i trans masti, smanjuje upalu i rizik od svih hroničnih bolesti, od kojih se većina pogoršava ishranom bogatom životinjskim proteinima.

Moždani udar

Baš kao i za bolesti srca, studije su pokazale da ishrana zasnovana na biljkama može pomoći u prevenciji moždanog udara.

Nalazi objavljeni u Neurology 2021. godine pokazali su da zdrava ishrana može da smanji rizik od svih vrsta moždanog udara, dok su istraživači sa Harvard T.H. Chan School of Public Health primetili da je konzumiranje hrane koja uključuje lisnato povrće, cela zrna i pasulj, dovelo do smanjenja rizika od moždanog udara za 10 posto.

Foto: Pixabay.com

 
Dijabetes

Kada jedete hranu koja izaziva zapaljenje (kao što su proizvodi životinjskog porekla i prerađena hrana), pokrećete insulinski odgovor i inflamatorni odgovor tela. Upala i visok nivo šećera u krvi mogu da povećaju rizik od dijabetesa tipa 2.

Biljna ishrana preokreće ovo i snižava upalu i šećer u krvi u jednom potezu.

Bolesti bubrega

Dijabetes i visok krvni pritisak povećavaju rizik od bolesti bubrega, ali ovo je još jedan zdravstveni problem koji se može sprečiti ili kontrolisati ishranom na bazi biljaka.

Analiza objavljena u Current Opinion in Nephrology and Hipertension zaključila je da je ishrana zasnovana na biljkama idealna za prevenciju hronične bolesti bubrega. Dodatno istraživanje objavljeno u Nature Reviews Nephrology primetilo je da ishrana koja daje prednost biljkama može pomoći u smanjenju rizika od problematičnih simptoma povezanih sa bolešću bubrega, kao i njenom progresijom.

Rak dojke

Nedavno istraživanje koje je sproveo Univerzitet Paris-Saclai otkrilo je da bi zdrava ishrana zasnovana na biljkama mogla da smanji rizik od raka dojke za 14 posto prema Medical News Today.

 

Ostavite komentar