Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

VALETA, držimo ti palčeve: GLAVNI GRAD MALTE u opasnosti da IZGUBI STATUS svetske baštine UNESCO

Neodgovornost, inertnost, odlaganje renoviranja... Zvuči poznato?

Izvor: K1info/Tanjug

13/10/2023 > 18:31

podeli vest:

VALETA, držimo ti palčeve: GLAVNI GRAD MALTE u opasnosti da IZGUBI STATUS svetske baštine UNESCO
Foto: Freepik.com


Valeta, glavni grad Malte, nalazi se u opasnosti da izgubi status svetske baštine Uneskoa zbog neaktivnosti vlade, a posebno Ministarstva kulture u sprovođenju preporuka te agencije Ujedinjenih nacija, od kojih neke datiraju pre više od decenije.

Valeta je uvršćena na listu svetske baštine Uneskoa 1980. godine, ali  preterani razvoj poslednjih godina i nedostatak odgovarajućih aktivnosti vlade dovode taj status u opasnost, objavio je Euractiv.
 

Na osnovu odluke koja je doneta prošlog meseca tokom poslednje Uneskove konvencije o svetskoj baštini u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, Malta je dobila rok do kraja 2024. godine da predstavi ažurirani izveštaj o stanju očuvanosti Valete, a posebno plan upravljanja koji je prvobitno zatražen 2011.  


Odluka je usledila nakon što su stručnjaci podneli izveštaj u kojem su izneli primedbe da Malta već godinama radi na sačinjavanju takozvanog "plana upravljanja Valetom", ali da taj posao nije završila. Stručnjaci su istakli da je Unesko taj plan prvobitno zatražio pre nekih 12 godina, a da još nema rezultata.


Savetodavna misija Uneskoa je 2017. godine ponovo savetovala Maltu da završi plan upravljanja za Valetu i izveštaj o analizi pod nazivom "Pogledi i vidici" da bi se rešila sve veća zabrinutost u vezi sa time kako visoke zgrade utiču na preglednost i da bi se uvelo ograničenje za visinu novih zgrada. 

Misija je takođe zatražila od Malte da izvrši procenu uticaja na kulturno nasleđe za sve buduće velike restauracije ili nove gradnje u Valeti i da hitno imenuje upravnika lokacije. Unesko je saopštio da prve dve preporuke nisu sprovedene, a da je imenovanje menadžera lokacije završeno sa značajnim zakašnjenjem tek ove godine.

Unesko je takođe izrazio zabrinutost zbog nedavnih izveštaja o dugo odlaganom renoviranju muzeja u katedrali Svetog Jovana i zbog razvoja ostrva Manoel.

 

Ostavite komentar