Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Vreme je da razmišljamo o JESENJIM PUTOVANJIMA, ovo je nekoliko razloga zbog kojih TREBA POSETITI VENECIJU

Čarobni grad na vodi, Venecija, najposećenija je destinacija na svetu i idealna za jesenje putovanje

Autor: K1info/RTS.RS/Aleksandra Stojanović

16/08/2022 > 07:48

podeli vest:

Vreme je da razmišljamo o JESENJIM PUTOVANJIMA, ovo je nekoliko razloga zbog kojih TREBA POSETITI VENECIJU
Foto: Pexel.com

Smeštena je u laguni, do nje se stiže i morem i kopnom. Kao da putujete kroz vremeplov vekova, okruženi neobičnom arhitekturom, muzikom, umetnošću, mirisima, tradicijom.

Tumaranje uličicama Venecije bio je poseban doživljaj.

Stalna gužva, malo je meštana, ali mnogo turista s kamerama, telefonima, dovikuju se, a posebnu buku prave i vaporeti: gradski prevoz Venecije.

A kanalima se možete voziti i taksijem i gondolama, što je skuplje, ali se možete cenkati, a to nije lako tokom leta.

Romantična vožnja gondolom

Vožnja gondolom je poseban doživljaj za turiste, vešti gondolijeri voze ove arhaične lepotice uskim kanalima Venecije, samo njima znanim prečicama. 

Foto: Pexel.com

 

Ako se odlučite za ovu vožnju, zamolite gondolijera da vam dočara pričom delove grada kroz koje vas vozi. Cena za vožnju je 80 evra, a u večernjim časovima romantika je skuplja.

Postoje i gondole za siromašne (Traghetto).

Usidrene su na ispustima koji su kao pristaništa, liče na skele, prevoze putnike s jedne na drugu stranu kanala, na mestima gde nema mostova.

Za lokalno stanovništvo karta je 0,70 centi, za turiste dva evra. 

Orijentacija u gradu

Na svim trafikama, samouslugama i suvenirnicama može se kupiti štampana mapa grada za tri evra. Naravno, najbolja je "Heer" aplikacija na telefonu, koja vas nepogrešivo vodi kroz uske ulice i zidine stare vekovima.

Italijani su se potrudili da obeleže skoro svaku ulicu i pravac kretanja strelicama i tablama koje su postavili na raskršća.

 

Mada, iskreno, lepo bi bilo izgubiti se u hodnicima istorije ovog grada.

Restorančići, kafeterije, barovi, poslastičarnice rade tokom čitavog dana. Gužva jeste, ali svi stignu na red. U vreme ručka ulicama se šire mirisi začina, pa mi se čini da sam uvek gladna.

Vaporetom u bakaluk

Kako biste posetili ostrva Murano, Burano i druga, bez obzira na to da li ste turista ili meštanin, potrebna vam je karta za vaporeto. Domaći kupuju mesečnu kartu, postoji i ona za jednu vožnju, turistička i porodična. Sve one se kupuju na trafici pored stanice vaporeta, može i preko aplikacije.

Stajališta su obeležena brojem sa preciznom rutom vaporeta. Nije teško snaći se.

Česta su stajališta gde možete vaporetom do ostrva ili ste za kružnu turu po kanalima Venecije.

Trg Svetog Marka je kao naš „Zelenjak“ oko četiri po podne, tu staje većina vozila. Ako se ušli u vaporeto sa oznakom 1, znači da ste se odlučili za kružnu turu: Od Velikog kanala do Trga Svetog Marka.

Romantična večera posle 20 časova

Svaki turista koji dođe u Veneciju na izlet, već u 19 ili 20 časova brodićem se vraća na obalu. Misli da je sve video, kupio suvenire, ručao...

Ali za one koji ostaju, posle 20 časova počinje večernji život. Tada se otvaraju restorani za probirljivije goste željne neponovljive večere, tihe muzike, da uživaju u manjim gužvama, 80 odsto turista je otišlo. Čari magičnog grada slažu se s ukusima prave Italije.

Foto: Pexel.com

 

Ostavite komentar