Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Zemlja VATRE I LEDA 14. put zaredom osvaja titulu NAJBEZBEDNIJE na svetu

Pored toga što je veoma bezbedan Island je prepun netaknutih prirodnih lepota poput glečerskih reka, vodopada i planina

Autor: City magazine

20/07/2022 > 14:58

podeli vest:

Zemlja VATRE I LEDA 14. put zaredom osvaja titulu NAJBEZBEDNIJE na svetu
Foto: Pixabay.com

Svake godine, Institut za ekonomiju i mir sprovodi svoj Globalni indeks mira u okviru koga analizira zemlje sveta u kriterijumima kao što su nasilni zločini, terorizam, međunarodni sukobi i društvena bezbednost i opasnost kako bi utvrdio koja zemlja je najbezbednija na svetu.

Ove godine na vrhu liste ponovo se našao Island, što mnoge ne iznenađuje, jer je to čak četrnaesti put da je ova zemlja proglašena za najbezbedniju. Ono što je dovodi na vrh liste je jaka povezanost stanovništva, visok životni standard i veoma niska stopa kriminala, a tu su i niski vojni troškovi i retki sukobi.

Pored toga što je veoma bezbedan, Island je takođe i prelep. Prepun je netaknutih prirodnih lepota poput glečerskih reka, polja lave i planinskih lanaca, vodopada, a ističe se i Kružni put kojim se vredi provozati i usput uživati u pogledu na zanimljiv pejzaž.

Ako se odlučite da se vozite ovim putem, bend Sigur Ros napravio je ambijentalnu pesmu u trajanju od 24 sata, koliko je potrebno da se kolima stigne od početka do kraja ovog puta. Vredi posetiti i gradove, a gde god da svratite, uvek postoji šansa da ćete moći da vidite polarnu svetlost. Oni koji vole da probaju nove ukuse imaće pred sobom zanimljiv gastronomski izazov sastavljen od izobilja morskih plodova, povrća i lokalnih proizvoda.

Lista top 10 najbezbednijih zemalja na svetu:

1. Island
2. Novi Zeland
3. Danska
4. Portugal
5. Slovenija
6. Austrija
7. Švajcarska
8. Irska
9. Češka
10. Kanada

Ostavite komentar