Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Lepota pred kojom se ČOVEK SKAMENI: Čudo nastalo iz NEČASNIH NAMERA

Mi imamo Đavolju varoš. a Bugarska - kamene svatove

Autor: K!

10/07/2022 > 13:41

podeli vest:

Lepota pred kojom se ČOVEK SKAMENI: Čudo nastalo iz NEČASNIH NAMERA
Foto: bulgariatravel.org

Kameni svatovi čest su motiv u narodnim predajama i legendama, ali i u svetu planinarenja. Svi znaju za Đavolju varoš, ali nešto istočnije čeka nas slična priča.

Ni bugarski mladenci nisu imali sreće, čini se. Na jugu Bugarske, tj. na pola puta od Plovdiva i granice s Grčkom, nalaze se prelepe kamene formacije vulkanskog porekla. Stene su visoke od pola metara do čak 10 metara, a ono što ih čini dodatno posebnim su nežne bijelo-roze boje kojima se ističu usred okolnog zelenila.

Foto: wikipedia.org

 

Impresivan prizor vekovima je budio ljudsku radoznalost i maštu, pa je tako i ova kamena svita vezana uz lokalnu legendu o mladiću koji se zaljubio u devojku iz susjednog sela. U to vreme bio je običaj da žene pokrivaju lice maramom, te bi im se videle samo oči.

Kada je mladićev otac pošao u susedno selo da upozna roditelje devojke, a mladić da pita njenog oca za njenu ruku, organizovali su veliku proslavu. Međutim, u tom trenutku počeo je da duva jak vetar koji je odneo maramu s devojčinog lica. Svi su ostali zaprepašćeni njenom lepotom, a mladićev otac osetio je zavist prema sopstvenom sinu.

Zbog greha i nečistih namera njegovog oca, sve zvanice zadesila je strašna sudbina – ostali su okamenjeni na licu mjsta - svi osim mladoženje. On je briznuo u plač i počeo da preklinje vetar da kazni i njega. Vetar je udovoljio njegovoj želji, pa je okamenio i njega, a potok koji se danas nalazi kraj ovih svatova još uvijek je, prema predanju, uspomena na prolivene suze nesrećnog i nesuđenog mladoženje.

Što bi pesnik rekao, sve su prave ljubavi tužne, ali iza njih barem ostaju dirljive i lepe priče – a u ovom slučaju i atrakcije tako čarobne da se čovek… pa - skameni.

 

Ostavite komentar