Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

5 najboljih jesenjih putovanja ZA SVAKI DŽEP

Mnogi od nas sa nestrpljenjem iščekuju jesenja putovanja okupana zlatnim-crvenim bojama, izdvajamo jeftinije destinacije u blizini Srbije

Autor: euronews.rs

12/09/2022 > 12:39

podeli vest:

5 najboljih jesenjih putovanja ZA SVAKI DŽEP
Foto: Pixabay.com


Mada pojedini putnici vole da odu na more u septembru i oktobru da bi izbegli gužvu, generalno su jesenji meseci savršeni za obilazak evropskih gradova. 

Turističke agencije nude bezbroj aranžmana za jesenje destinacije od kojih smo mi izdvojili samo nekoliko jeftinijih opcija, koje su u okolini Srbije.

1. Budimpešta

Foto: Pixabay.com

 

Mađarska prestonica sa devet mostova na obali Dunava idealna je vikend destinacija tokom jesenjih meseci. Kultura, eklektična arhitektura, tragovi burne istorije, popularna mađarska gastronomija i jedinstveni barovi u napola srušenim starinskim zgradama, obećavaju sjajan dvodnevni provod.

Pogled sa Ribarskog bastiona, šetnja Vaci ulicom ili obilazak gradskog parka iz Trga heroja posebno su magični tokom jesenjih meseci.

Turističke agencije nude putovanja na četiri dane u Budimpeštu od 80 do 100 evra.

2. Ohrid

Foto: Pixabay.com

 

Jedno od najvećih i najlepših jezera u Evropi, na čijim obalama se civilizacija razvija već više milenijuma turistima nudi mnogo interesantnih sadržaja. Ohridsko jezero nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine, a njegova obala je naseljena od 3. veka pre nove eve.

Ipak, simbol grada je Crkva Svetog Jovana Bogoslova. Ova crkva izgrađena na steni u malom ribarskom selu Kaneo, nadomak Ohrida, podignuta je krajem 13. veka. Umešno spojeni vizantijski i jermenski arhitektonski stilovi sa bogatom spoljnom dekoracijom pravi su primer uspešno izvedene zamisli graditelja.

3. Bled

Foto: Pixabay.com

 

Biser Slovenije, i verovatno najčuvenija turistička atrakcija te zemlje – jezero Bled i istoimeni gradić sa nekoliko stotina stanovnika, posebno je čarobno tokom jeseni. Priča ovog kraja je veoma poetična, budući se u njoj umešaju elementi mitova i legendi.

Kako jedna legenda kaže, jezero je tvorevina boginje Žive koja je na njegove obale naselila vile i vilenjake. Iako će se turisti teško susresti sa vilenjacima na obali jezera, definitivno će imati priliku da upoznaju izuzetno šarmantan gradić, sa simpatičnim kafićima i poslastičarnicama.

Cene aranžama za Bled variraju u zavisnosti od smeštaja, ali moguće je pronaći aranžman za 90-100 evra.

4. Transilvanija

Foto: Pixabay.com

 

Mnogima je prva asocijacija na Transilvaniju dvorac grofa Drakule, međutim, istočna pokrajina Rumunije krije mnogo više lepih dvoraca, kao i autentične prirodne pejzaže koji su vredni posete. Sam naziv tog područja nosi značenje "preko šuma", a negde u dubinama tih bukovih i hrastovih šuma tumara oko 5.000 medveda.

Većina turističkih agencija, koje imaju u ponudi obilazak transilvanije u putovanje uključe simpatičan gradić Brašov glavni grad istoimenog okruga. Tu znamenitosti, najpoznatiji su gradski trg, na kome su smeštena mnoga zdanja iz Srednjeg veka, Crna crkva i čuvena Strada Sfori – najuža ulica u Evropi.

Pored čuvenog "Drakulinog dvorca", tačnije Brana obično se obilazi i dvorac Peleš, koji je znatno veći i raskošniji. Nekada je bio dom rumunskih monarha, a tu je svojevremeno živeo i kralj Karl I. Čitavo zdanje sastoji se od 160 soba, a tokom obilaska, posetioci mogu da vide kolekciju zlatnog i srebrnog posuđa, skulpture od slonovače, kolekciju oružja, i izuzetno bogatu kolekciju umetničkih slika.

5. Sarajevo i Mostar

Foto: Pixabay.com

 

O gradu na Miljacki su ispričane hiljade priča. Prestonica Bosne i Hercegovine smatra se gradom gde se dve kulture spajaju. Planinama okruženo Sarajevo deset mostova preko reke Miljacke, a najznačajniji je Latinski most, ili Principov most pored kog se odvijao atentan na Franca Ferdinanda. Šetnja uskim ulicama Baščaršije popločanim kaldrmom trebalo bi da bude na vrhu liste destinacija u gradu.

Agencije obično nude i fakultativni izlet do Mostara, kog je pre tri godine jedan američki magazin proglasio najromantičnijim gradom u svetu. Najprepoznatljiviji simbol Mostara zasigurno je Stari most preko rieke Neretve, koji je od 2004. godine na listi zaštićene kulturne baštine Uneska.

Turističke agencije nude jesenje putovanje u Sarajevo za oko 70 evra.

 

Ostavite komentar