Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Kakav bazen, strašan bazen... Površina mu je 16.000 hiljada kvadrata i nalazi se na samo nekoliko sati od Beograda

Jedan od najvećih bazena na Balkanu, a i u Evropi izgrađen je početkom sedamdesetih godina prošlog veka

Izvor: K1/citymagazine

13/04/2023 > 21:37

podeli vest:

Kakav bazen, strašan bazen... Površina mu je 16.000 hiljada kvadrata i nalazi se na samo nekoliko sati od Beograda
Foto: Turistička organizacija Foča


Na samo oko šest sati vožnje od Beograda nalazi se Sutjeska, prelep najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a uz puno lokaliteta izdvaja se i jedan bazen, površine veće od 16 hiljada kvadratnih kilometara.

U okviru Spomen-kompleksa čuvene Bitke na Sutjesci, koji su osmislili najeminentniji umetnici bivše Jugoslavije, nalaze se spomenik autora Miodraga Živkovića, Muzej Bitke na Sutjesci i Spomen-kuća arhitekte Ranka Radovića oslikana freskama slavnog slikara Krsta Hegedušića, pišu Priče sa dušom.

Smeštaj je lako naći, jer je na području Foče registrovan 21 kamp, uglavnom na obalama reka i sa kapacitetom od oko 1.300 ležajeva.

Jedan od najvećih bazena na Balkanu, a i u Evropi počeo je da se gradi početkom sedamdesetih godina prošlog veka, u isto vreme kada i drugi objekti Sportsko-rekreativnog centra u Tjentištu.

To je bilo u sklopu omladinske radne akcija ORA Sutjeska, koja je nekoliko godina okupljala omladince iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Površina bazena je 16.000 m2, a voda u bazen dolazi iz reke Sutjeske i cirkuliše na principu preliva.

Njen prirodni fenomen je da uvek huči. Sutjeska je leva pritoka Drine, najvećim delom protiče kroz istoimeni nacionalni park i duga je 36 km.

Kako navode iz Turističke organizacije opštine Foča, ovaj bazen je od početka svog postojanja omiljeno kupalište Fočana, gostiju Nacionalnog parka Sutjeska i posetilaca u tranzitu.

Skoro sva dešavanja na Tjentištu vezana za organizaciju OK festa, jednog od najpoznatijih muzičkih festivala u regionu, odvija se upravo na području Omladinskog sportsko-rekreativnog centra u Tjeništu, u kojem bazen po svojoj atrakciji i privlačnosti ima posebno mesto.

Voda stiže direktno iz reke i nema zagrevanja, tako da je osećaj plivanja u ovom bazenu kao da ste u reci.

 

Ostavite komentar