Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Krećete na PRAZNIČNO PUTOVANJE svojim KOLIMA? Izračunali smo koliko vam PARA TREBA do nekih od HIT DESTINACIJA

Oko Vaskrsa i za prvomajske praznike, najveće interesovanje vlada za zemlje u okruženju, ali i za velike evropske gradove

Izvor: K1info/blic.rs

05/04/2023 > 21:45

podeli vest:

Krećete na PRAZNIČNO PUTOVANJE svojim KOLIMA? Izračunali smo koliko vam PARA TREBA do nekih od HIT DESTINACIJA
Foto: Pixabay.com


Kako se približavaju vaskršnji i prvomajski praznici, Srbiju je uhvatila putna groznica, pa se tako uveliko prave planovi za mini-odmore kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Nedavno je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Aleksandar Seničić rekao da je “potražnja za putovanja za dane Vakrsa počela već od januara”.

- Uvek je takav slučaj kada su u pitanju praznici koji padaju u nedelju, jer tada putnici mogu da uzmu produženi vikend ili da se organizuju na neki drugi način - objasnio je Seničić.

Jedni se odlučuju za domaće destinacije, drugi planiraju odlazak u inostranstvo, neki idu preko agencija, drugi u sopstvenoj režiji, jedni se odlučuju za organizovano putovanje avionom ili autobusom, drugi vole da uživaju u komforu koji pruža putovanje sopstvenim automobilom.

Foto: Unsplash.com

 

- U periodu Vaskrsa, kao i u periodu proleća i jeseni, najveće interesovanje vlada za zemlje u okruženju, za evropske gradove i autobuske aranžmane. To su najjeftinije ponude, ali i najtraženije, počev od Istanbula, koji je malo dalje, zatim Atine i Soluna. Za obe lokacije postoji izbor prevoza, avionom ili autobusom. Putnici se interesuju i rezervišu Budimpeštu, Prag, Beč, severnu Italiju. To su destinacije koje se definitivno najviše traže - rekao je Seničić.

Više cene putarina 

Bez obzira na to da li rezervišu smeštaj preko agencije ili u sopstvenoj režiji mnogi vole da putuju samostalno, svojim kolima. Pre nekoliko dana stupio je na snagu novi cenovnik putarina u Srbiji, ali i cene goriva u celoj Evropi prilično su oscilirale u poslednjih godinu dana, paevo malog vodiča kako biste znali koliko će vas koštati samo putovanje kolima do neke od trenutno najtraženijih uskršnjih destinacija.

Predredstavljamo putne troškove do Soluna i Atine u Grčkoj, Istanbula (Turska), Budimpešte (Mađarska), Beča (Austrija), Herceg Novog (Crna Gora), Poreča (Hrvatska), Trsta i Venecije (Italija), odnosno destinacija koje su popularne i u proleće.

Skoro do svih ovih destinacija, sa izuzetkom Herceg Novog, stiže se auto-putevima. Od Beograda koji smo koristili kao polaznu tačku putovanja, najbliža je Budimpešta, samo 370 kilometara, a najdalji Istanbul – 951 km i Atina – 1.097 kilometara. Najjeftinije putovanje, računajući troškove benzina (računali smo prosečnu potrošnju automobila od šest litara na 100 kilometara) i putarina, su upravo Budimpešta (94 evra) i Herceg Novi (104 evra), dok su najskuplji odlasci u Veneciju (219 evra) i Atinu (333 evra).

Solun i Atina

Do Soluna i nazad vas od Beograda očekuje vožnja od 1.260, a do Atine u oba pravca od čak 2.200 kilometara. Do obe destinacije vas očekuje po 3.380 dinara putarine na srpskoj deonici auto-puta (putarina Beograd–Preševo po novom iznosi 1.690 dinara), kao i 8,5 evra na pet naplatnih rampi u Severnoj Makedoniji (17 evra u oba pravca).

Foto: Pixabay.com

 

Međutim, izlet u Atinu će vam biti mnogo skuplji kako zbog još skoro 70 evra putarine, koliko ćete morati da platite na potezu Solun–Atina i Atina–Solun, tako i zbog benzina koji ćete morati da natočite u Grčkoj.

Upravo u ovoj zemlji je trenutno najskuplje gorivo: litar benzina je 1,9 evra u odnosu na 1,5 u Srbiji ili 1,33 u Severnoj Makedoniji.

Budimpešta i Beč

Mađarska i austrijska prestonica su među najatraktivnijim kada su uskršnja putovanja u pitanju jer se do njih veoma lako stiže. Ako imate sreće i izbegnete gužve na srpsko-mađarskoj granici, do Budimpešte možete da stignete za četiri, a do Beča za šest sati, ali u vreme praznika nije isključeno ni da putujete mnogo duže.

Foto: Pixabay.com

 

Za domaću putarinu moraćete da pripremite 1.440 dinara (po 720 do Subotice i nazad), dok je u Mađarskoj i Austriji na snazi sistem vinjeta. Za deset dana vožnje po mađarskim drumovima treba izdvojiti 14, a po austrijskim deset evra. Što će vam u svakom slučaju biti dovoljno za odlazak i povratak sa uskršnjih praznika.

Istanbul

Iako mnogi misle da je putovanje kolima do Istanbula mučenje, popriličan je broj onih koji se ipak odlučuju da baš na ovaj način krenu u jednu od najatraktivnijih evropskih prestonica. Sa nekoliko pauza, i uz manja zadržavanja na granicama (srpsko-bugarska i bugarsko-turska), od Beograda do Istanbula može da se stigne za 12 sati.

Foto: Pixabay.com

 

Od Beograda do Dimitrovgrada je za putarinu potrebno izdvojiti 1.490 dinara u jednom pravcu (skoro 3.000 u oba), u Bugarskoj takođe važi sistem vinjete koja košta osam evra, a u Turskoj će vam desetak evra biti dovoljni za putarine i mostarine u Istanbulu.

Prednost putovanja kolima u Tursku je znatno jeftiniji benzin čija cena za litar trenutno iznosi oko jednog evra. Tako da slobodno možete da napunite do vrha rezervoar i u inostranstvu.

Poreč, Trst, Venecija

Tri atraktivne destinacije, ako se odlučite za putovanje ka zapadu, svakako su Poreč, Trst i Venecija. Koju god opciju od ove tri da izaberete, moraćete da platite 960 dinara za putarinu od Beograda do Šida i nazad (480 dinara u jednom smeru), kao i 34 evra za relacije Beograd–Zagreb i Zagreb–Beograd (17 za svaku).

Foto: Pixabay.com

 

Do Poreča najbolji put vodi preko Rijeke, a do Trsta i Venecije preko Slovenije. U ovoj zemlji takođe važi sistem vinjeta za koje je neophodno izdvojiti 15 evra i mirni ste narednih nedelju dana.

Ukoliko budete putovali u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, moći ćete da prištedite malo novca tako što ćete gledati gde točite benzin. Naime, litar u Sloveniji trenutno košta 1,37 evra, a u Italiji 1,86. Dakle, na punom rezervoaru možete da uštedite i više od 25 evra.

 

Ostavite komentar