Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Da li znate šta je BURJ AL BABAS? BAJKOVITO MESTO u Turskoj danas je GRAD DUHOVA

Ovaj kompleks postao je simbol ekonomskog sunovrata jedne države

Izvor: K1info

06/04/2023 > 20:36

podeli vest:

Da li znate šta je BURJ AL BABAS? BAJKOVITO MESTO u Turskoj danas je GRAD DUHOVA
Foto: Shutterstock


Burj Al Babas, grad duhova kako ga danas nazivaju, 2014. godine bio je na pravom putu da postane jedno od najpoznatijih luksuznih naselja u celom svetu.

Ono što je privlačilo pažnju javnosti i kupaca, kojih je u prvi mah bilo puno, bili su zamkovi nalik Diznijevim.

Danas, ova napuštena atrakcija u seocetu na severozapadu Turske, privlači samo radoznale koji žele da vide šta se nalazi iza zidina više od 500 napuštenih vila.

Braća Jerdelen i Bulent Jilmaz, građevinski preduzetnici iz Istanbula došla su na ideju da u blizini malog mesta Muduru započnu gradnju projekta vrednog čak 200 miliona dolara. 

Prilikom kreiranja dizajna, trio je inspiraciju izvukao iz svog rodnog grada. Na jednom mestu trebalo je da se nađu čak 732 identične vile, čiji je eksterijer inspirisan kombinacijom dvorca Šenonso u dolini Loare, Diznijevog zamka, Julijinog balkona i istanbulske Galataj kule.

Na prostoru od 250 hektara u blizini grada Mudurnu, na pola puta između Istanbula i Ankare, u zavisnosti od lokacije, kuće su se prodavale po ceni od 370.000 do 500.000 dolara svaka. Cilj je bio privući bogatu, stranu klijentelu, a dodatna pogodnost je bila to što je Mudurnu rimski banjski grad.

U sklopu luksuzne zajednice bilo je u planu da se izgradi i tržni centar, a čitav kompleks ukrašavale bi bašte i jezera širom imanja.

I zaista početak je obećavao. Prodato je oko 350 vila kupcima iz Katara, Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Međutim, brzo su se javili prvi problemi...

Izgradnja  je počela u dolini izvan Mudurnua, pa su kupci počeli da se žale. Nisu svi bili zadovoljni projektom, zbog čega je izgradnja zaustavljena ubrzo nakon početka izgradnje.

Takođe, lokalno stanovništvo bilo je frustrirano što su se zamci udaljili od tradicionalne arhitekture u otomanskom stilu Mudurnua, dok su drugi bili zabrinuti da bi razvoj mogao oštetiti obližnje šume.

Upravo u tom vreme krenule su da padaju i cene nafte, što je dovelo do toga da potencijalni kupci jedan za drugim odustaju od svojih ugovora.

Istovremeno, neki koji su već potpisali ugovore prestali su da plaćaju svoje buduće kuće za odmor, rekao je arhitekta projekta za NewYork Times.

 

 

Rastuća inflacija u Turskoj, politička previranja i ekonomski pad zapečatili su sudbinu ovog grada. 

Jedino što je ostalo je 587 završenih kuća i čak 27 miliona dolara duga, a Burj Al Babas danas predstavlja simbol ekonomskog sunovrata Turske.

 

Ostavite komentar