Lifestyle > Mozaik

Kako da u 2024. godini SPAVATE KAO BEBA? Recept naučnika za kvalitetniji san

Dobar san pozitivno utiče na dobro raspoloženje, poboljšava nivo energije, pa je lakše ostvariti snove i ciljeve

Izvor: K1info/rts.rs

06/01/2024 > 17:19

podeli vest:

Kako da u 2024. godini SPAVATE KAO BEBA? Recept naučnika za kvalitetniji san
Foto: Shutterstock


Svake nove godine razmišljamo šta bismo promenili u životu. Da li će to biti zdravija ishrana? Više vežbanja i fizičkih aktivnosti? Nova i stara prijateljstva? Način na koji se nosimo sa stresom kod kuće i na poslu?

Kako ističu stručnjaci, pre svega treba da se usredsredimo na kvalitetan i dobar san.

Dobar san pozitivno utiče na dobro raspoloženje, poboljšava nivo energije, pa je lakše ostvariti snove i ciljeve.

Kako spavati kvalitetno

Savet je da je za kvalitetan san potreban kontinuitet tokom svake noći. Tako prelazimo sve četiri faze sna, gde svaki ciklus traje do 90 minuta. Većini ljudi potrebno je sedam do osam sati sna.

Saveti za zdrav i kvalitetan san su:

– napraviti raspored odlazaka u krevet i buđenja,

– držati se rasporeda sna i tokom vikenda i kratkih odmora.

Foto: Pixabay.com

 

Klinički psiholog i stručnjak za spavanje Majkl Grandner objašnjava šta je najvažnije.

- Ako se vreme spavanja i buđenja menjaju iz dana u dan ili vikendom, vaš ritam spavanja nije predvidiv, a telo ne zna kako da reaguje. Budite se u isto vreme svakog jutra - rekao je on.

Izbegavajte određenu hranu i piće

Ne uzimajte alkohol da biste smirili živce ili pomogli sebi da zaspite. Alkohol može da pomogne da zaspimo, ali postoji mogućnost da se preskoči neka od faza sna, što nije dobro za zdravlje.

Telo treba da iskusi sve tri faze sna – lagani san, REM stanje ili stanje sna i dubok san – da bi se u potpunosti obnovilo.

Kofein se ne preporučuje posle podneva, kao ni teški začini koji izazivaju gorušicu ili druge probleme sa varenjem.

Postoji mnogo više načina da trenirate svoj mozak da zaspi i ostane u snu. Dobre navike uključuju eliminisanje plave svetlosti i buke, tople kupke ili jogu za opuštanje i održavanje spavaće sobe hladnom i bez elektronskih uređaja.

Nauka nam govori da se bolje odmaramo na nižim temperaturama (15 do 20 stepeni Celzijusa).

Plava i druga LED svetla koja emituju laptopovi, pametni telefoni i televizija ometaju proizvodnju melatonina, hormona sna u našem telu.

Koliko god ponekad izgledalo normalno da radite iz kreveta ili igrate igrice sa decom u krevetu, to nije dobro jer je spavaća soba mesto za spavanje.

- Bilo da je početak noći ili sredina noći, ako ste budni 20 ili 30 minuta, ustanite i resetujte se. U krevetu ne treba ležati budan, bez sna. Zato što budno ležanje u krevetu može stvoriti asocijaciju u vašem mozgu koja može dovesti do hronične nesanice. Umesto da bude mesto za odmor gde mirno zaspite, vaš krevet postaje uznemirujuće mesto gde se bacate i okrećete i budite umorni - rekao je Majkl Grandner.

 

 

 

 

Ostavite komentar