Lifestyle > Zdravlje

SPAVANJE s ČEPIĆIMA za uši: Da ili ne?

Uglavnom su bezbedni, ali ako ih koristite na duže staze...

Autor: K1 info/ n1info.rs

15/09/2023 > 22:50

podeli vest:

SPAVANJE s ČEPIĆIMA za uši: Da ili ne?
Foto: Shutterstock

Ponekad šum iz okoline može da poremeti san. Na primer, spavaća soba koja gleda na prometnu ulici može uticati na trajanje sna.

Čepići za uši mogu znatno da smanje količinu zvuka koji ulazi u uši, što može da pomogne ljudima da spavaju i u bučnom okruženju. Oni su odličan način za sprečavanje okolnih buka koje mogu poremetiti prirodni obrazac spavanja.

Istraživanja pokazuju da su čepići za uši siguran i pristupačan način poboljšanja kvaliteta sna. U nekim slučajevima upotreba čepova za uši, zajedno sa maskom za oči, može poboljšati san. REM faza je najdublji oblik sna i podržava nekoliko važnih procesa, poput konsolidacije memorije.  

Čepići za uši takođe mogu da povećaju nivo melatonina, hormona koji veoma važan za san.

U poređenju sa nekim drugim metodama koje pospešuju san, čepići za uši imaju manje nuspojava. Na primer, i tablete za spavanje bez recepta i na recept mogu imati niz nuspojava, kao što su vrtoglavica i dnevna pospanost.

Čepići za uši trebalo bi da smanje buku, ali i da budu dovoljno udobni za spavanje. U početku se može osećati neprijatnost, ali taj osećaj će vremenom nestati.

Malo je informacija o tome kako česta upotreba čepića u ušima tokom dužeg vremenskog perioda može uticati na uši. Jedan od mogućih rizika je nakupljanje ušnog voska. Ušni vosak ili cerumen je voštana supstanca koja pomaže u zaštiti ušnog kanala od vode, bakterija i drugih štetnih nečistoća.

Dugotrajno blokiranje ušnog kanala, kao što je redovna upotreba čepića za uši, može prouzrokovati nakupljanje ušnog voska, što može uzrokovati svrab i nelagodnost u uhu, zujanje, poteškoće sa sluhom, kašalj i vrtoglavicu.

Takođe je moguće da redovna upotreba čepića za uši uzrokuje infekciju uha. To se može dogoditi kao posledica bakterija koje ulaze u ušni kanal ili nastaju iz nakupljenog ušnog voska. Infekcija uha može prouzrokovati simptome koji uključuju vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, ali i probleme sa sluhom.

Ostavite komentar