Lifestyle > Mozaik

Verovali ili ne, GENI utiču na to šta volimo da JEDEMO - i dokazano je

Ovo otkriće bi moglo pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja

Izvor: K1info/nova.rs

26/07/2023 > 08:27

podeli vest:

Verovali ili ne, GENI utiču na to šta volimo da JEDEMO - i dokazano je
Foto: Unsplash.com


I dok se mislilo da je hrana koju volimo da jedemo samo stvar ukusa, nauka je dokazala suprotno. Ispostavilo se da oko 500 gena "direktno utiče" na ishranu ljudi.

Istraživanje je sprovedeno na medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz baze podataka UK Biobanka, sa relevantnim informacijama o više od 500 hiljada ljudi.

Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena direktno povezanih s konzumiranjem određene hrane i blizu 200 gena povezanih s navikama u ishrani u vezi grupa namirnica kao što su riba ili voće.

- Neki geni koje smo identifikovali povezani su sa čulnim receptorima - uključujući one za ukus, miris i dodir i takođe mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu - rekla je Džoan Kol sa Univerziteta u Koloradu.

Ona je predstavila nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za ishranu u Bostonu.

Foto: Freepik.com

 

- Budući da genetika ima puno manju ulogu u uticaju na unos hrane nego svi faktori iz okruženja, moramo proučiti stotine hiljada pojedinaca kako bismo otkrili genetske uticaje među uzrocima iz okruženja - rekla je on.

Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja.

Mogući sledeći korak, prema naučnicima, je saznati da li je moguće uvidom u gene osobe prilagoditi dijetu tako da se ona što duže pridržava datog režima ishrane.

 

Ostavite komentar