Lifestyle > Mozaik

MythBusters: PRESTANITE da verujete u ove MITOVE o ZAMRZNUTOJ hrani

Koliko je smrznuta hrana zdrava i šta smemo, a šta ne smemo da zamrzavamo...

Autor: K1. info/ edukacija.rs

15/03/2023 > 18:22

podeli vest:

MythBusters: PRESTANITE da verujete u ove MITOVE o ZAMRZNUTOJ hrani
Foto: Pixabay.com


Ovo su najčešći mitovi o zamrznutim namirnicama

Mit #1: Smrznuto voće i povrće nije zdravo kao sveže

Nutricionisti kažu da ovakve namirnice mogu čak biti i zdravije. Naime, zamrzavanje voća zaustavlja razgradnju nutrijenata uzrokovanu branjem samog ploda.

Mit #2: Smrznuta hrana ima rok trajanja

Zapravo, prava istina jeste da zamrznuta hrana skoro večno može ostati nepokvarena.

Mit #3: Ponovno zamrzavanje nije preporučljivo

Sve dok sama namirnica nije bila na temperaturi na kojoj se bakterije mogu razviti, ponovno zamrzavanje hrane nije opasno po zdravlje. Ukoliko mislite da nećete iskoristiti celo pakovanje, tokom kuvanja, smrznutu hranu držite u frižideru. Ako vam na primer ostane polovina kese graška, slobodno je ponovo vratite u zamrzivač.

Mit #4: Jaja i mleko ne valja zamrzavati

Ni jedna namirnica, prilikom zamrzavanja, ne gubi na kvalitetu, pa tako ni one namirnice koje menjaju agregatno stanje, kao što je slučaj sa mlekom.

Mit #5: Odmrzavanje na sobnoj temperaturi

Ovo je nešto najgore što možete da uradite. Prilikom odmrzavanja namirnicama u toploj sredini, bakterije se razmnožavaju. Zato, kada odmrzavate namirnice, učinite to stavljanjem u frižider. Proces će biti sporiji, ali neće uticati na zdravlje.

Mit #6: Odmrzavanje pod mlazom tople vode

Vrela voda bi mogla da odmrzne jedan deo namirnice, a drugi da ostane leden. To može da dovede do toga da namirnica, prilikom kuvanja, na nekim delovima ostane sirova, što može da izazove brojna oboljenja, ukoliko je pojedete.

 

Ostavite komentar