Lifestyle > Mozaik

Ovo je PRAVA ISTINA O ČIPSU. Lekari kažu da OMILJENA GRICKALICA deluje kao droga

Konzumiranje omiljene grickalice nikada nije odobravano od strane lekara koji je po naovim istraživanjima upoređuju sa drogom

Autor: K1 info/ zenasamja.me

22/03/2023 > 21:40

podeli vest:

Ovo je PRAVA ISTINA O ČIPSU. Lekari kažu da OMILJENA GRICKALICA deluje kao droga
Foto: Shutterstock


Prema najnovijim istraživanjima, jedna trećina britanske dece jede čips svaki dan, a to znači da jedna osoba jede sto pakovanja čipsa godišnje.

Jedno pakovanje čipsa dnevno ima isti efekat kao da ste popili 5 litara ulja godišnje, piše Daily Mail.

Majkl Mos, autor knjige "So, šećer i masti: Kako su nas na to navukli proizvođači hrane”, tvrdi da je čips napravljen tako da izaziva zavisnost.

Mehanizam čipsa je u “ukusu u ustima”, kako ga nazivaju proizvođači, a može da se uporedi sa osećajem prijatnosti koji se javlja kad zagrizemo topljeni sir.

Foto: Shutterstock

 

Da bi čips delovao, potrebno je dosta masnoće koja će stimulisati receptor koji šalje signale do mozga. Pošto su slano, masno i slatko ukusi koje mozak instinktivno traži, kombinacija ukusa u čipsu nas tera da ga jedemo sve više.

U poslednje vreme čak se istražuju i razni oblici “hrskavosti” i čips se označava kao “premium” (sa manje masnoće i soli i sa prirodnim sastojcima), ali Mos tvrdi da je i taj novi oblik čipsa podjednako opasan kao i svaki drugi.

- Idelano bi bilo da čips jedemo dva puta mesečno, u malim porcijama, a izgleda i da je jedenje čipsa u trudnoći jednako opasno kao i pušenje. Nije sva hrana ista i u svemu treba biti umeren – izjavio je Mos.

 

Ostavite komentar