Lifestyle > Mozaik

Večita dilema - SUNCOKRETOVO ILI MASLINOVO ULJE - šta kažu stručnjaci?

Važno je da se obrati pažnja na količinu jednog sastojka

Autor: K1 info/Magazin Novosti

01/03/2023 > 15:00

podeli vest:

Večita dilema - SUNCOKRETOVO ILI MASLINOVO ULJE - šta kažu stručnjaci?
Foto: Shutterstock


Nutricionisti ističu da ulje može sadržati mnoge supstance koje pri zagrevanju mogu postati toksične. Kada dospeju u ljudski organizam mogu da prouzrokuju razne upalne procese.

Sudeći prema mišljenju stručnjaka, najbolje i najkorisnije ulje je maslinovo, jer sadrži veći udeo supstanci koje su korisne za srce i krvne sudove. Ali, na visokim temperaturama gubi ta korisna svojstva, pa nije idealna zamena za prženje hrane. Ono je odliča izbor za salate.

S druge strane, ni suncokretovo ili kukuruzno ulje nisu dobra opcija kada je prženje hrane u pitanju. Međutim, dobra zamena je visoko oleinsko suncokretovo ulje:

- U njemu se nalaze omega 6 kiseline koje su zamenjene oleinskom i čiji sadržaj u nekim varijantama dostiže 80 odsto. Ovaj procenat je čak nešto viši nego u maslinovom ulju - istakao je ruski dijetolog Mihail Ginzburg.

On je dodao da pri izboru ulja za jelo i prženje obratite pažnju na jedan sastojak, a to je oleinska kiselina - što je više ima u ulju, to je ono preporučljivije za konzumaciju.

 

Ostavite komentar