Lifestyle > Mozaik

Ako ne VEŽBATE PRAVILNO, bolje da NE VEŽBATE uopšte

Ukoliko ne radite pravilno vežbe neće biti efekta, a to je onda uzaludno potrošeno vreme

Autor: K1 info/ zenasamja.me

09/03/2023 > 06:59

podeli vest:

Ako ne VEŽBATE PRAVILNO, bolje da NE VEŽBATE uopšte
Foto: Pixabay.com


U teretani koja ima stručne trenere, možete da čujete savet da se vežbe moraju raditi po nekim pravilima. Međutim, pravilno pokretanje ruku i nogu, je baš ono što se najteže postiže.

A pošto svi pokušavamo sebi da olakšamo, retko koji početnik će da vidi rezultate posle nekoliko meseci, a veliki broj njih i odustane od bilo kakvih aktivnosti.

Glavni krivci za nedostatak rezultata smo mi sami, jer pokušavamo da uhvatimo krivinu (ili dah), pa time samo uzalud trošimo vreme i energiju.

Parter

Svaku vežbu morate da izvedete pravilno. Ako su to čučnjevi, morate da osetite zatezanje trbušnjaka. Ukoliko u ležećem položaju podižete noge ispred sebe, trebalo bi da vam se zategnu i  mišići stražnjice. I ne smete da ih savijate! To vam donosi samo trenutno olakšanje, ali u čemu je poenta ukoliko vežba nema nikakav efekat osim iluzije da, kao, nešto radite. Jeste da se noge tresu, ali posle nekoliko nedelja sve lakše ćete raditi vežbu. Ne oslanjajte ruke na bokove, ne potpomažite se zamahom ruku kad radite trbušnjake, ne izvlačite trup pri sklekovima, ne držite se za guzu kada radite makazice ili bicikl.

Tegovi

Sporije je bolje. Nemojte brzati u radu sa tegovima - laganim kontrolisanim pokretima vaši mišići će biti više uposleni. A kako vam mišići ojačavaju, povećavajte broj serija/ponavljanja ili težinu, zavisno od toga šta vam trener preporuči i šta je vaš cilj.

Foto: Pixabay.com

 
Traka

Jeste da pridržavanje za ručke olakšava trčanje, ali definitivno umanjuje efekat. Isto je i sa trakom. Ukoliko ste sebi zacrtali 15 minuta na traci, istrčite toliko ujednačenim tempom, bez varanja. Ukoliko ste sebi zadali određenu kilometražu, nemojte da sprintate kako bi brže prešli na sledeću mašinu. Pokušajte da povećate nagib posle nekog vremena jer će to ne samo prijati vašim stopalima, već ćete trošiti i više kalorija.

Odvraćanje pažnje

Muzika i tv program vam mogu pomoći da se rešite dosade dok vozite sobni bicikl, ali će isto tako uticati na vašu koncentraciju da pravilno izvedete bilo kolu vežbu. Bolje je i da kraće vežbate, nego da se vučete kao prebijena mačka ne obraćajući pažnju šta radite. I često menjajte redoslijed vežbi i same vežbe - da biste izbjegli dosadu.

Stidljivost

Ne, ne gledaju svi u vas kako se mučite da odradite seriju vežbi. Majica natopljena znojem je u teretani pozitivna stvar, a ne mana. I niko vam neće prebaciti ako niste uspeli da odradite baš toliko ponavljanja koliko vam je trener rekao. Mišići jačaju vremenom i ukoliko ih pravilno gradite, uskoro ćete svaku vežbu odraditi sa lakoćom.

 

Ostavite komentar