Lifestyle > Mozaik

Hoćete DOBAR i MIRAN SAN? Onda izaberite POSTELJINU koja NIJE BELA

Evo zašto bi bela posteljina mogla da vas spreči da dobro spavate

Autor: K1 info/ edukacija.rs

16/01/2023 > 22:09

podeli vest:

Hoćete DOBAR i MIRAN SAN? Onda izaberite POSTELJINU koja NIJE BELA
Foto: Freepik.com


Bela pamučna posteljina je klasika. Ona ide bukvalno uz sve, dok pruža prazno platno za ukrasne jastuke i ćebad.

Ćak 62 posto ljudi kaže da ne spava onako kako bi želelo – da li je za to kriva posteljina? Stručnjaci za spavanje tvrde da bi sveža bela posteljina mogla negativno da utiče na kvalitet sna smanjenjem nivoa melatonina. Dakle, koja je najbolja boja posteljine?

- Boja je važna - tvrdi stručnjak za spavanje, Doroti Čejmbers iz SleepJunkie i dodaje: -  Izbor boja za vašu spavaću sobu može izgledati samo kao kozmetička preferencija, ali zaista može uticati na to koliko dobro spavate. Držite se dalje od belog i plavog jer se smatra da ove boje mogu uticati na nivoe melatonina.

Melatonin je hormon koji prvenstveno oslobađa epifiza kao odgovor na mrak i upravlja našim cirkadijalnim ritmovima (naš 24-časovni telesni sat).

Dakle, logično je da bi svetlo bela i boja neba bili u sukobu sa ovim hormonom spavanja koji se proizvodi uveče. Doroti Čejmbers tvrdi da su nijanse u žutim, narandžastim, crvenim i crnim tonovima najbolje.

Džejms Higins, izvršni direktor Etičke posteljine i stručnjak za posteljinu, navodi najveću globalnu studiju boja u kojoj je učestvovalo 29.596 ljudi. Ovo istraživanje je pokazalo da tamnoplave i zelene nijanse imaju najveći opuštajući i umirujući efekat na mozak.

Šta god da tražite, razmislite ne samo o tome kako će boja izgledati, već i o tome kako može da utiče na vas dok spavate. Ako ozbiljno želite da poboljšate kvalitet sna ove godine, ulaganje u najbolji dušek i posteljinu je od suštinskog značaja.

 

Ostavite komentar