Lifestyle > Ljubav

Nema više MUŽEVA i OČEVA, muškarci su danas MAMINI SINOVI: Ona dođe i LEPO ti sve da NA TACNI...

Edipov kompleks je do te mere normalizovan i prisutan da je predstavljen kao deo tradicije

Izvor: K1info/mondo.rs

30/07/2023 > 21:32

podeli vest:

Nema više MUŽEVA i OČEVA, muškarci su danas MAMINI SINOVI: Ona dođe i LEPO ti sve da NA TACNI...
Foto: Freepik.com


I kada napune 50 godina, pojedini muškarci u Srbiji su i dalje "mamini sinovi". Taj fenomen koji je i dalje, u 21. veku ostao prisutan, ako ne i pojačan, jedan je od razloga zašto neke veze i brakovi ne uspevaju.

Naviknuti da neko drugi uvek radi za njih po kući, brine i rasprema, glavna je karakteristika "maminih sinova". Jednostavno, u svojoj partnerki oni traže ulogu majke - nekoga ko će da se brine o njima. U psihologiji ovaj fenomen se naziva Edipov kompleks koji je razvio "otac" psihoanalize - Sigmund Frojd.

Prema Frojdu, Edipov kompleks predstavlja osećanje naklonosti i seksualne želje ka roditelju suprotnog pola i neprijateljska osećanja (mržnja, ljubomora) prema roditelju istog pola. Muškarci koji su fiksirani na ovom stadijumu razvoja kasnije će težiti ka partnerkama koje liče na njihovu majku, dok će žene birati partnere nalik svome ocu.

Naša poznata psihološka savetnica, ali i kompozitorka, Divna Milanović govorila je nedavno o "maminim sinovima" za Grand Magazin. Kako smatra, danas se muškarci ne vaspitavaju da budu muževi i očevi, nego sinovi.

- Ako je neko vaspitavan da bude sin, on će tražiti mamu, a mamu ne moraš da osvajaš. Mama dođe i lepo ti sve da na tacni.  Onda naravno da ne možemo da očekujemo od muškarca koji već ima prvu ženu u svom životu, a to je mama, da se trudi oko tebe. On samo traži da pređe kod sledeće "mame" - istakla je Divna

Upravo, kako kaže, taj Edipov kompleks je do te mere normalizovan i prisutan, da je predstavljen kao deo tradicije. Ono što ona savetuje, jeste da upravo to nikome ne treba i da nije zdravo.

Ostavite komentar

Bakster

Vidi se da je gospodica veliki strucnjak, prosto strucnost i poznavanje braka i muskaraca izbija iz nje

30.07.2023 21:49