Vesti > Region

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije se sastaje sa papom Franjom, evo sa kim će se još SUSRESTI

To je prva međunarodna poseta nove predsednice Severne Makedonije, koja je na tu dužnost stupila 12. maja

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Milena Gačević

22/05/2024 > 22:31

podeli vest:

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije se sastaje sa papom Franjom, evo sa kim će se još SUSRESTI
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini


Gordana Siljanovska Davkova, predsednica Severne Makedonije, od danas boravi u poseti Italiji i Vatikanu, gde predvodi državno-crkvenu delegaciju povodom manifestacije "Makedonija u čast svetog Ćirila".

To je prva međunarodna poseta nove predsednice Severne Makedonije, koja je na tu dužnost stupila 12. maja.

Kako je saopštio njen kabinet, Siljanovska Davkova će u četvrtak u Apostolskoj palati u Vatikanu imati audijenciju kod poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje i sastaće se sa državnim sekretarom Vatikana monsinjorom Pjetrom Parolinom.

Dan kasnije prisustvaće molebanu u čast svetog Ćirila u bazilici "San Klimente", a posetiće i baziliku "Santa Marija Mađore", gde će položiti venac na spomen-ploču na makedonskom jeziku u čast dela slovenskih prosvetitelja braće Ćirila i Metodija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

 

Za petak je najavljen i susret predsednice Severne Makdonije sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, nakon čega je predviđen plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

U okviru manifestacije "Makedonija u čast svetog Ćirila", Siljanovska Davkova će u Rimu prisustvovati koncertu Nacionalne ustanove Kamerni orkestar iz Bitolja, manifestaciji koju organizuje Ministarstvo kulture Severne Makedonije.

U državno-crkvenoj delegaciji Severne Makedonije, nalaze se zamenik ministra kulture Onur Ali, ambasador u Italiji Vesel Memedi, ambasador pri Vatikanu Marija Efremova, direktor Komisije za odnose sa Verskim zajednicama i verskim grupama Darian Sotirovski, mitropolit debarsko-kičevski Timotej i mitropolit evropski Pimen.

Ostavite komentar