Lifestyle > Hi-Tech

RASTE STRAH od veštačke inteligencije. Australija već razmišlja o ZABRANI

U ovoj zemlji postoji zabrinutost zbog prebrzog razvoja ove tehnologije

Izvor: K1info/b92.net

03/06/2023 > 10:05

podeli vest:

RASTE STRAH od veštačke inteligencije. Australija već razmišlja o ZABRANI
Foto: Shutterstock


U poslednje vreme stručnjaci upozoravaju da bi veštačka inteligencija u budućnosti mogla da znači izumiranje ljudske rase. Pisali smo i o tome da je američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija, ubila svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u napore da postigne svoju misiju. Pa se čini da, iako bi Al trebalo da služi za dobrobit čovečanstva, da to uopšte neće biti slučaj.

Ministar za industriju i nauku Ed Husik je saopštio da će Australija uvesti strožu zakonsku regulativu vezanu za veštašku inteligenciju (AI).

On je u intervjuu za televiziju ABC istakao da u struci postoji zabrinutost zbog prebrzog razvoja ove tehnologije.

- Vlade imaju jasnu ulogu, treba da raspoznaju rizik vezan za AI i uvedu ograničenja - rekao je Husik.

On je naveo da će Australija razmotriti zabranu visokorizičnih elemenata AI, ako "potražnja" za takvom merom bude velika tokom javnih diskusija o novim zakonima.

Foto: Pixabay.com

 

Australija je jedna od prvih zemalja koja je uvela regulativu oblasti vezanih za veštašku inteligenciju, 2018. godine, na dobrovoljnoj bazi.

Husik je priznao da postoje nedostaci u dosadašnjim australijskim zakonima vezanim za autorska prava, privatnost i zaštitu potrošača i rekao da vlada ove zemlje želi da novom legislativom prati ubrzani razvoj AI.

Ostavite komentar