Vesti > Svet

Ko je Robert Fico koji je ranjen u ATENTATU? Proruski političar koji je podneo OSTAVKU posle ubistva NOVINARA

Fico je prošle godine, uoči izborne pobede u oktobru, obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini ukoliko uspe da se vrati na vlast

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

15/05/2024 > 16:27

podeli vest:

Ko je Robert Fico koji je ranjen u ATENTATU? Proruski političar koji je podneo OSTAVKU posle ubistva NOVINARA
Foto: tanjug/ap/Petr David Josek


Premijer Slovačke Robert Fico ranjen je danas u atentatu kada je na njega pucano u ispred zgrade Vlade Handlovi. On je je helikopterom prebačen u bolnicu i nalazi se u teškom stanju. 

Na mrežama se nekoliko minuta nakon pucnjave pojavio snimak na kom se vidi kako policija hapsi atentatora. 

Robert Fico (59) je aktuelni premijer Slovačke, koji se na tom mestu našao po četvrti put! Predsednik je stranke Smer-socijaldemokratija.

Kada je reč o njegovoj političkoj karijeri, žonglirao je između proevropskih “mejnstrim” i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući spremnost da promeni kurs u zavisnosti od javnog mnijenja ili promenjene političke realnosti.

 

Foto: twitter screenshoot/Concerned Citizen

 
Ubistvo Jana Kucijaka

Fico je već bio premijer, između 2006-2010. i ponovo od 2012-2018, a ostavku je podneo nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove 2018. Kucijak je istraživao moguću korupciju u vladi kad je ubijen. 

U februaru 2018. su dva slovačka zvaničnika bliska Ficu, za koje se u priči ubijenog novinara navodilo da su povezani sa organizovanim kriminalom, podneli ostavke. Sa položaja su se povukli glavna državna savetnica u vladinoj kancelariji Marija Troškova, inače bivša manekenka, i sekretar slovačkog saveta za bezbednost Vilijam Jasanj, preneo je tada AP.

Ubistva Kucijaka i Kušnirove izazvala su velike ulične proteste koji nisu viđeni od Baršunaste revolucije u Čehoslovačkoj 1989. i političke krize koja je dovela do kolapsa vlade. Fico je usled toga bio primoran da podnese ostavku.

Kucijak je bio istraživački novinar portala Aktuality.sk, u to vreme u vlasništvu izdavačkih kuća Ringier i Axel Springer, a danas u vlasništvu Ringiera.

Optužbe za zločinačku zaveru

On je u aprilu 2022. optužen za organizovanje i učestovanje u kriminalnoj grupi, zajedno s bivšim ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinakom, kako je saopštila policija. Optužen je za zločinačku zaveru za korišćenje policijskih i poreskih informacija o političkim neprijateljima – optužbe koje je on negirao i koje su kasnije odbačene. 

On je odbacio optužbe za korupciju koje su pratile njegovu stranku tokom njegove političke karijere. 

Proruski stavovi

Fico je prošle godine, uoči izborne pobede u oktobru, obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini ukoliko uspe da se vrati na vlast. Fico se protivi evropskim sankcijama Rusiji i predlagao je da EU i SAD, umesto da Kijevu šalju oružje, iskoriste svoj uticaj da primoraju Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mirovni sporazum.

Foto: twitter screenshoot/Concerned Citizen

 

Njegovi proruski stavovi su izazvali zabrinutosti da će se Slovačka pridružiti Mađarskoj Viktora Orbana u osporavanju konsenzusa EU o podršci Kijevu. Analitičari su smatrali da je on “inspirisan Orbanom”. Sam Fico je prošlog septembra rekao Rojtersu da Orbana vidi “kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda”. 

Fico je rođen 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima. Detinjstvo je proveo u selu Hrušovani sa porodicom. Oženjen je pravnicom i profesorkom Svetlanom, koju je upoznao na studijama u Bratislavi i sa kojom ima sina.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi 1986. i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji. Doktorirao je 1992, te do 1995. radio pri slovačkom Ministarstvu pravde. Bio je i na funkciji zastupnika Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava, koju je obavljao do 2000.

Ostavite komentar