Lifestyle > Hi-Tech

Apple zabranio ZAPOSLENIMA da koriste ChatGPT: Veštačka INTELIGENCIJA je mač sa dve OŠTRICE

Zaposleni mogu nenamerno ili namerno otkriti osetljive podatke koji pripadaju kompaniji kroz korišćenje ovih AI alata

Izvor: K1info/telegraf.rs

22/05/2023 > 19:03

podeli vest:

Apple zabranio ZAPOSLENIMA da koriste ChatGPT: Veštačka INTELIGENCIJA je mač sa dve OŠTRICE
Foto: Shutterstock


Apple je ograničio upotrebu ChatGPT-a za svoje zaposlene, uključujući i slične programe koji su se pojavili na tržištu od lansiranja ChatGPT-a

OpenAI je nedavno objavio svoju prvu zvaničnu ChatGPT aplikaciju iOS uređaje. Međutim, istog dana je Apple zaposlenima saopštio da ne smeju da koriste ovaj AI četbot zbog mogućnosti curenja podataka.

Razlog za tu odluku je zabrinutost Apple-a da zaposleni mogu nenamerno ili namerno otkriti osetljive podatke koji pripadaju kompaniji kroz korišćenje ovih AI alata. Trenutno Apple razvija sopstvenu AI tehnologiju koja će biti direktna konkurencija ChatGPT-u.

Pored toga, Apple je takođe ograničio upotrebu GitHub-ovog Copilota, alata za automatizaciju pisanja softverskog koda koji je u vlasništvu Microsofta, za svoje zaposlene.

Ova zabrana dolazi posle nedavnog incidenta u kompaniji Samsung, gde su zaposleni, tokom korišćenja ChatGPT-a, nenamerno otkrili osetljive podatke tri puta. Među tim podacima su bili Samsungov vlasnički izvorni kod softvera za analitiku poluprovodnika.

Curenje se dogodilo samo dve nedelje pošto je Samsung ukinuo zabranu korišćenja ChatGPT-a, koju su prvobitno uveli kako bi sprečili curenje poverljivih podataka. Pored toga, zaposleni u Samsungu su otkrili i druge poverljive podatke, uključujući zapisnik sa sastanka. Posle ovog incidenta, Samsung je zabranio zaposlenima korišćenje svih AI platformi.

OpenAI, kompanija koja je razvila ChatGPT, bila je izložena kritikama zbog prikupljanja velike količine podataka i njihovog korišćenja za obuku AI četbota bez jasne saglasnosti korisnika. U aprilu su odgovorili na te kritike predstavljajući transparentniju politiku privatnosti za ChatGPT, uključujući "režim bez arhiviranja", koji korisnicima omogućava da ograniče korišćenje njihovih podataka.

ChatGPT aplikacija za iOS koja je rezultat saradnje Apple-a i OpenAI za iOS tvrdi da će korisnicima dati istu funkcionalnost kao i verzija ChatGPT-a za računare. Nejasno je da li će aplikacija korisnicima takođe omogućiti opciju anonimnog režima.

 

Ostavite komentar