Lifestyle > Gurmanlook

Ovo je pravi RECEPT za PINĐUR, tako su ga naše BAKE SPREMALE

Odličan je kao namaz, salata, ili prilog uz bilo koje drugo glavno jelo

Izvor: K1info/citymagazine.danas.rs

15/08/2023 > 18:18

podeli vest:

Ovo je pravi RECEPT za PINĐUR, tako su ga naše BAKE SPREMALE
Foto: Youtube PrintScreen


Pinđur je vrsta zimnice koja je popularna u kuhinjama balkanskih naroda. Mada, kod nas je možda malo zaboravljena, pa vam donosimo osnovni recept za pinđur koji su naše bake kuvale godinama. I odličan je kao namaz, salata ili prilog uz bilo koje drugo glavno jelo.

Od ove količine dobićete dve i po velike tegle.

Potrebno je:

2 kg crvenih paprika
1 kg zrelog paradajza
2 veće glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
2-3 sveže ljute papričice (opciono, prema ukusu)
So
Šećer
Sirće (belo ili jabukovo)
Ulje (maslinovo ili suncokretovo)

Foto: Pixabay.com

 
Priprema:

Priprema paprika: Operite paprike, očistite, presecite na pola i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-30 minuta. Povremeno ih okrećite. posle pečenja, izvadite paprike, umotajte ih u kesu, kada se ohladite oljuštite ih.

Priprema paradajza: Paradajz prelijte vrelom vodom da bi se lakše ogulio. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitne komade.

Priprema luka i belog luka: Crni i beli luk sitno iseckajte.

Priprema ljutih papričica: Ako želite da dodate ljuti pinđur, sitno iseckajte sveže ljute papričice.

Kuvanje: U velikom loncu, zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan paradajz i kuvajte ga dok se ne zgusne i postane sličan umaku.

Foto: RINA

 

Dodavanje paprika: Dodajte pečene paprike u lonac sa paradajzom. Dodajte prstohvat soli, šećera i sirćeta po ukusu. Kuvajte smesu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok se svi sastojci lepo ne sjedine i pinđur ne dobije željenu gustinu. To može potrajati oko sat do dva.

Kada je smesa skuvana, skinite sa vatre, kada se malo prohladi, izmiksajte ga. Zatim ga sipajte u sterilisane tegle.

Ovo je recept bez konzervansa, što znači da namaz treba da čuvate u frižideru.

Ostavite komentar