Lifestyle > Mozaik

Nije samo reč o CENI, ima tu još nešto: U čemu je RAZLIKA između CRVENE, zelene i ŽUTE PAPRIKE?

Ne samo što je ukusna, ova povrćka je odlična i za zdravlje

Izvor: K1info/novosti.rs

06/08/2023 > 22:32

podeli vest:

Nije samo reč o CENI, ima tu još nešto: U čemu je RAZLIKA između CRVENE, zelene i ŽUTE PAPRIKE?
Foto: Unsplash.com


Jedna od omiljenih namirnica u toku leta je svakako paprika. Ima malu kalorijsku vrednost, a bogata je vitaminima i mineralima. Njen poseban ukus čini je poželjnom za veliki broj kuvanih, prženih i pečenih jela. Ma, i sveža je odlična.

Međutim, sigurno ste primetili da u prodavnicama postoje crvene, žute i zelene paprike. Ali koliko vas je primetilo da se njihove cene uvek razlikuju, ponekad čak i u velikoj meri? Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj - baburi.

Savršene su za punjene paprike ili salatu, ali osnovna razlika kako u ceni tako i u kvalitetu nalazi se u stadijumu zrelosti.

Naime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije, sočnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.

Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Različiti način uzgoja je razlog za različite cene.

Zašto je paprika dobra za zdravlje?

Paprika bilo koje vrste sadrži pravo bogatstvo vitamina. Pored velikih količina vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, ističu se B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka.

Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89%, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Kao izuzetno zdrava namirnica takođe se ističe zbog beta karotena, kalijuma, cinka, fosfora, selena, saharoze, glukoze i folne kiseline.

S obzirom na to da ima veoma mali broj kalorija, koristi se u dijetalnoj ishrani, a uz to ubrzava metabolizam. Njeni antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u lečenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme i katarakte.

Kapsaicin sprečava prenos bola od kože do kičmene moždine, što je od velike pomoći u lečenju neuralgija. Vitamin C stimuliše bela krvna zrnca u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema.

Paprika je odlična i kao prirodni afrodizijak, posebno kada je ljuta. Pojačava rad krvotoka, utiče na pozitivno raspoloženje i budi strast kod ljudi. Osim afrodizijačkog dejstva ima stimulativnu moć na kožu glave, te sprečava pojavu ćelavosti.

Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu, jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.

Inače, babura se najviše koristi zbog vitamina C koga ima do četiri puta više nego pomorandža.

Ostavite komentar