Lifestyle > Gurmanlook

Da li ste probali CRNI PARADAJZ? Istog je ukusa kao i crveni, ali BOLJE ČUVA ZDRAVLJE

Služi za dekoracije po svadbama, po veseljima i svi koji ga uzgajaju većinom TO RADE za spostvene potrebe

Izvor: K1info/rts.rs

10/08/2023 > 08:40

podeli vest:

Da li ste probali CRNI PARADAJZ? Istog je ukusa kao i crveni, ali BOLJE ČUVA ZDRAVLJE
Foto: PrintscreenRTS


Među pedesetak sorti paradajza koje se uzgajaju u Srbiji, odnedavno je i crni paradajz. Gotovo ga je nemoguće naći na pijacama i u marketima, jer ga poljoprivrednici sade uglavnom za sopstvene potrebe.

Crveni, roze, žuti, ali i crni. Baš takav paradajz već pet godina uzgajaju Ćatići u Masloševu. Seme su dobili od rođake, koja ga je donela iz Severne Makedonije. Crni paradajz izazvao je pažnju komšija, pa Ćatići nesebično dele seme.

- Isto kao ovaj običan paradajz se gaji. Posadi se, rasadi se u čašice i posle se posadi u baštu i kad sazri bude crvene, a ovako je crn. Skroz ne pocrveni, ostane mu - pola je crven, pola dođe crn - objašnjava Slađana Ćatić.

A kada se preseče, isti je kao običan paradajz, samo manji. I ukus mu je isti.

- Služi za ove dekoracije po svadbama, po veseljima i svi koji ga uzgajaju većinom ga uzgajaju za spostvene potrebe - dodaje Slađana.

Zbog čega je paradajz crn? Odgovor na to pitanje, kažu agronomi, leži u antocijanu.

- To je biljni pigment koga ima u voću i povrću koje je tako plavičaste, crne boje. Ukrštanjem, crvenog, klasičnog paradajza i ljubičastog paradajza, antocijan je u crnom paradajzu zastupljen. Dobar je za lečenje raka i prevenciju mnogih bolesti, dijabetesa, dobar je za dijete, za mršavljenje i blagotovran je za zdravlje čoveka svakako - navodi Lazar Mitrović, agronom.

Verovatno da crni neće postići slavu najzastupljenijih sorti paradajza u Srbiji, kao što su "anđelina”, "volovsko srce”, "jabučar”.

Ostavite komentar