Kultura > Pozorište

Dramaturg MINA MILOŠEVIĆ za Reflektor: "IBZENOVE AVETI" prilagodili smo SAVREMENOJ PUBLICI

Predstava je pripremana u okviru projekta "Novi glasovi" koji donosi nove ideje mladih pisaca, reditelja i glumaca na otvorenu scenu BDP-a

Izvor: K1info/Tanjug

31/08/2023 > 13:20

podeli vest:

Dramaturg MINA MILOŠEVIĆ za Reflektor: "IBZENOVE AVETI" prilagodili smo SAVREMENOJ PUBLICI
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je dramaturg Mina Milošević koja je govorila o radu na predstavi "Ibzenove aveti" u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP).

Milošević je rekla da je dobila poziv od reditelja Ivana Baletića, koji se prijavio za doktorsku tezu, i bila mu je protrebna dramaturška pomoć kako da napravi originalan tekst koji bi se bavio likom i delom norveškog pisca Henrika Ibzena (1828-1906).

- Pozvala sam se na ono što me inače ranije zanimalo u Ibzenovom stvaralaštvu dok sam studirala dramaturgiju. Tu su pre svega bile njegove ženske junakinje, pošto je pisao o ženama. One su bile nosioci, glavni likovi komada i čak se smatraju protofeminističkim komadima - navela je Milošević.

Predstava je pripremana u okviru projekta "Novi glasovi" koji donosi nove ideje mladih pisaca, reditelja i glumaca na otvorenu scenu BDP-a "BDP Millennium Arena" tokom avgusta, a Milošević je došla do nekih kontradiktornih podataka o Ibzenovom stvarlaštvu, što je bila osnova za dramski konflikt unutar drame "Ibzenove aveti".

- Došli smo u situaciju da imamo njegove junakinje koje se okreću protiv njega kao pisca. Došli smo do saznanja da su neki elementi njegovih drama povezani sa nekim elementima njegove biografije, i onda smo istraživali tu građu i napravili nešto novo - navela je Milošević.

Primetivši da je najzahtevnije u procesu bilo da učine aktuelnim i zanimljivim Ibzenova dela "koja su arhaična za savremenu publiku", Milošević je dodala da je bio potreban napor "da se nađe način da ta klasika ogovara današnjoj publici".

- Bio je težak zadatak da napravimo dramsku strukturu koja će se baviti kritički Ibzenom kao piscem, a da nas ne povede previše da ne izvedemo jednostrane zaključke - dodala je Milošević.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njenim rečima, prilikom proba svaki deo ekipe je kreativno inspirisao drugi, i kompozitor, glumci i ceo kreativni tim su imali sjajne ideje.

Milošević je rekla da bi volela da radi pozorište, film i serije, ali pre svega ako bi imala prostora da iznosi svoje tekstove, pošto ima "komade koji čekaju svetlost dana".

Ostavite komentar