Kultura > Muzika

Omaž DŽERIJU LI LUISU na zatvaranju OVOGODIŠNJE CEREMONIJE uvođenja u Kuću slavnih rokenrola

Džeri Li Luis bio je poslednji preživeli član inauguracione klase Rokenrol kuće slavnih 1986. godine

Autor: K1info

07/11/2022 > 12:55

podeli vest:

Omaž DŽERIJU LI LUISU na zatvaranju OVOGODIŠNJE CEREMONIJE uvođenja u Kuću slavnih rokenrola
Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello


Brus Springstin i Džon Melenkamp zatvorili su ceremoniju uvođenja u Kuću slavnih rokenrola 2022. uzbudljivim omažom nedavno preminulom Džer Li Luisu, izvodeći pesme "High School Confidential" i "Great Balls of Fire" pionira rokenrola.

Rokere je podržao Zac Brown Band tokom njihovog performansa. Klavijaturista Springtinovog sastava E Street Band, Roj Bitan, takođe je učestvovao u ovom džem-sešnu - sasvim prikladno jer je Luis bio poznat zbog svog karakterističnog stila sviranja klavira.

- Još jedna za Ubicu - rekao je Springstin pre nego što su započeli svirku.

Luis, koji je preminuo 28. oktobra u 87. godini, bio je poslednji preživeli član inauguracione klase Rokenrol kuće slavnih 1986. godine, koja je takođe uključivala muzičke legende rokenrola i ritam i bluza kao što su Čak Beri, Džejms Braun, Fets Domino, braća Everli, Badi Holi i Elvis Prisli.

"Negde u svetu, u malom honki-tonk klubu ili velikoj muzičkoj sali ili u podrumu crkve, neko svira pesmu Džeri Li Luisa", navodi se u izjavi Luisovog publiciste u trenutku njegove smrti.

Springstin i Melenkamp pojavili su se i ranije tokom večeri kako bi u Kuću slavnih uveli izvršnog direktora Džimija Ajovina i advokata Alena Grubmena.

Obojica su dobili nagradu Ahmet Ertegun (nazvanu po suosnivaču i predsedniku kompanije Atlantic Records), kojom se odaje priznanje profesionalcima iz muzičke industrije koji ne nastupaju, ali koji su "imali veliki uticaj na kreativni razvoj i popularnost rokenrola i muzike koja je uticala na kulturu mladih".

U svom govoru, Springstin se prisetio kako ga je Ajovin ubedio da ustupi Pet Smit nedovršeni demo, koji je postao "Here Comes the Night", njen najveći hit na top listama.

- Uz Džimijevo posredovanje, Peti Smit je pretvorila "Here Comes the Night" u neverovatnu top 5 ploču - nešto što nikada ne bih mogao da uradim jer nisam imao hrabrosti da je pretvorim u ljubavnu pesmu kao Džimi - rekao je "Šef".

Melenkamp je u međuvremenu podelio sećanje na Grubmena koji je svojevremeno uporedio muzičku industriju sa "ogromnim jebenim drvetom" koje ostaje "masivno i nepokolebljivo. Na tom drvetu je gomila jabuka. Nekolicina čvrsto stoji, ali većina jabuka, žao mi je što to kažem, smežuraju se i padnu na zemlju… ostavši zaboravljeni."

Melenkamp je zahvalio svom prijatelju što se pobrinuo da ostane vezan za to drvo.

 

 

 

Ostavite komentar