Kultura > Muzika

Vikinzi osvojili Tašmajdan... Norveški sastav Wardruna doneo duh Severa u srpsku prestonicu

Svetska koncertna atrakcija, norveški bend Wardruna, održao je sinoć prvi koncert u Srbiji na Stadionu Tašmajdan u Beogradu

Autor: Tanjug

12/07/2022 > 12:10

podeli vest:

Vikinzi osvojili Tašmajdan...  Norveški sastav Wardruna doneo duh Severa u srpsku prestonicu
Foto: Tanjug/Igor Stanić/bg

Nastup poznatog sastava, popularnog po komponovanju muzike za kanadsko-irsku TV seriju "Vikinzi", bio je planiran 2020. godine, ali je odložen zbog pandemije.

Sinoćnji nastup počeli su kompozicijom "Kvitravn" sa istoimenog poslednjeg albuma i zatim su predstavili 16 numera.

Publika je utonula u magiju njihove diskografije koju čini trilogija "Runaljod" i to albumi - "Gap Var Ginnunga" (2009), "Yggdrasil" (2013) i "Ragnarok" (2016), ali i "Skald" (2018) i poslednji materijal "Kvitravn" (2021), objavljen za čuvenu američku kuću Columbia Records.

Žanrovski je gotovo nemoguće definisati Wardrunu, koja je od osnivanja 2003. imala obrise hevi metala: njihova muzika je na granici gotik i dark tonova, poput gospela, (rok) opere u specifičnom ruhu, a ima delimično elemente horskog intimnog spektakla.

Muzika sa njihovom scenografijom i kostimografijom podseća na drevne rituale, padanje u trans, poigravanje - eksperimentisanje sa različitim stilovima i senzibilitetima.

Foto: Tanjug/Igor Stanić/bg

 

Ova turneja benda je i slavljenička, jer se naredne 2023. zaokružuje dve decenije postojanja, a misija im je da svojim nastupima širom sveta predstave staru mudrost i tradiciju Skandinavije.

Einar Selvik, osnivač grupe je dominantan na pozornici, premda svi dišu i misle kao jedno, rade i stvaraju u timu, zajedničkim snagama vokala i instrumenata.

Lider benda obratio se publici tek pred kraj koncerta i to u dva navrata rečima da oni neguju tradiciju pesme, kompozicije i da veruje da takvu kulturnu baštinu i bogatstvo neguje i Srbija.

- Puno vam hvala za ovako toplu dobrodošlicu. Nismo očekivali nešto ovako, budući da prvi put dolazimo kod vas - uzbuđeno je govorio Selvik.

 

Bend Wardruna je poznat i po tome što održava ograničeni broj koncerata tokom godine, tako da evropska turneja 2022. obuhvata samo 11 gradova, a Beograd je jedina prestonica sa prostora bivše Jugoslavije gde su nastupili.

- Bila nam je čast i zadovoljstvo da nastupamo pred vama. Iskreno, želeli bismo i ponovo da vam dođemo. Nadam se da se onda vidimo uskoro - odjavio se Einar Selvik u ime benda i dobio ogroman aplauz od oduševljene publike na punom stadionu Tašmajdan.

Ostavite komentar